Hopp til hovedinnholdet

Jeg stresser mye og føler jeg ikke har planlagt nok før bursdagen min.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg føler at jeg stresse sykt:/ jeg er veldig opptatt av at alle skal like meg, og at jeg skal være venn med alle fordi det er det mamma og nesten alle sier til meg. Og jeg skal snart feire bursdag og jeg stresser fordi jeg føler vi ikke har planlagt bra nok. Å i tillegg har tlf min begynt og klikke. Så jeg blir drit sint og stressa, og begynner og vri meg og er stresse for at den er ødelagt og begynte også å gråte litt.. noe som er litt rart fordi det bare er en tlf.. og det jeg skriver om tlf skjedde for sånn 3 min siden, og det er kvelden så jeg ligger i senga. Å jeg hater å ha det sånn.. Hva kan jeg gjøre..

Besvart 07.06.2019 23:45
 

Svar
Hei

Først vil jeg si at jeg skjønner du var stressa pga telefonen din da du skrev til oss. Du har kanskje fått ordnet den nå, så jeg håper du er roligere i forhold til det. Stress kan være både positivt og negativt. Alle føler på stress i blant og noen typer stress får oss til å skjerpe oss, gjøre det vi skal gjennomføre, og mestre det som vi må gjøre. Andre typer stress er unødvendig, og kan unngås med noen metoder. Den typen stress som varer over tid, og som gir fysiske symptomer over flere dager og kanskje uker, den er ikke bra for oss. Da må man sette seg ned og tenke på hva som kan endres. Det kan du gjøre med en voksen du stoler på. Foreldre eller for eksempel helseykepleier på skolen.

Hvis du gruer deg til bursdagen, prøv heller å planlegg noe enkelt, enn å gjøre det komplisert. Folk synes det er bedre at du er avslappet og nyter dagen enn at det skal være "perfekt".

Det beste du kan gjøre er å skrive opp på et ark, hva som gjør deg stresset. Sett opp 3 viktige faktorer til stress. Hva kan du gjøre med disse? Sett opp to alternativer til hva du kan gjøre med hver av de tre faktorene. Se på dette til slutt sammen med en voksen, for å ta bort noen ting som ikke er viktig.

Begynn deretter å planlegg dagene dine med 2-3 faste pauser hver dag. Her bør du ikke bruke mobil, gå heller en tur, eller les, gjør noe hyggelig. Siden du reagerer med å bli sint når mobilen klikker, høres det ut som du trenger pauser fra den.

Lykke til.

 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Slik takler du stress

Tenåring holder ei stor rund klokke foran ansiktet sitt. (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser