Hopp til hovedinnholdet

Er sykt redd for døden og er redd jeg aldri skal bli kvitt den redselen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Er syyykt redd for døden og ikke snakk noe om det for skal til sykolåg imorgen så jeg Har sagt det men det hjalp ikke og si det og da tenker jeg kommer jeg noen gang til og få vekk redselen?

Besvart 14.08.2019 21:25
 

Svar
Hei, jente på 13 år

Så fint at du spør ung.no om råd. Jeg skal forsøke å svare så godt jeg kan.

Det er veldig fint at du har vært hos psykolog. Du sier at det ikke har hjulpet å si at du er redd for døden. Jeg tenker at det kan ta litt tid før man kjenner at man synes det er greiere å snakke om det som skremmer en masse. For din del så gjelder det døden. Kanskje i første omgang så var det nok for deg å bare sette ord på dette. Det vil gjerne ta litt tid før man klarer å snakke mer åpent om det som skremmer. Jeg vil råde deg til å fortsette å snakke med psykologen om døden. Det blir ofte ikke bedre av å si at man ikke vil snakke om det fordi da får man ikke innspill og perspektiver fra andre og psykologen får ikke hjulpet deg fordi han/hun ikke vet hva du tenker på og hvordan du tenker.

Jeg tenker at døden er noe som skremmer mange mennesker og at det er helt naturlig at vi synes det er skummelt. Det er vanlig å tenke mye på døden i perioder og i andre perioder ikke tenke på det i det hele tatt. Det at du tenker mye på det nå og tydeligvis har det vanskelig pga. tanker om døden vil ikke si at det kommer til å være sånn alltid. Mange vil f.eks tenke mer på det i perioder der de har mistet noen, føler seg deprimert, har for mye å tenke på/er slitne eller at man rett og slett har kommet inn i et "spor" med vanskelige tanker slik som det kanskje er for deg nå. Dette vil som sagt gjerne gå i bølger og jeg tenker at i andre perioder av livet så vil du gjerne ikke være plaget av dette i det hele tatt.

Forsøk å gjøre ting som er gode for deg. Ikke sitt så mye inne å gruble alene. Det er lurt å være med mennesker som du er glad i (både venner og familie) og å gjøre på hobbyer som gjør deg glad og rolig. Ikke forsøk å presse dine tanker om døden vekk - ofte vil tanker som skremmer oss som vi forsøker å presse vekk bare komme sterkere tilbake fordi vi har gitt dem så mye oppmerksomhet nettopp ved å forsøke å presse dem vekk. Jeg tror det er lurere at du snakker om dine ubehagelige tanker om døden med psykologen. Etterhvert blir det lettere å snakke om.

Ønsker deg alt godt og håper du snart får det bedre. Sender en god klem. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser