Hopp til hovedinnholdet

Har angst, depresjon og overopptatthet av mat. Vil nesten bare gi opp.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Livet mitt er ganske dritt, jeg har hatt sosial angst og slitt med depresjon, etter 4 år så ble ting bedre, men igjen så går det så møkk igjen. Jeg føler ikkeno spesielt lenger, jeg hater meg selv. Jeg er lite sosial siden jeg er ikke så interessant eller har så mye og prate om. Jeg vil helst være alene hele tiden får jeg er sliten og lei. Jeg hater meg selv og er sykelig opptatt av mat kosthold og trening, veit ikke om det er en spiseforstyrrelse eller hva som foregår, men jeg er møkk lei, når skal bare ting gå bra? I det siste har jeg hatt tanker om å dø, jeg vet ikke om jeg faktisk vil dø, det virker som ting er dømt får å gå galt uansett hva jeg gjør, så da er det bedre å bare gi opp

Besvart 14.08.2019 18:48
 

Svar
Hei, jente på 18 år!

Så vondt dette høres ut. Jeg tenker umiddelbart at det er mye som henger sammen her. Vet ikke om du har tenkt på det samme men kan forsøke å forklare litt hvordan jeg tenker angående det du beskriver.

Du forteller at du har hatt sosial angst og depresjon over tid og er sykelig opptatt av kosthold og trening. 

Det første som slår meg er om det kanskje er depresjonen som "snakker" igjen. Typiske depressive tankerekker vil involvere det å ønske å trekke seg vekk fra andre (selv om man kanskje vet at det ikke er lurt), minsket motivasjon og minsket energi, tanker om å hate seg selv/være mislykket/være uinteressant, tanker om døden og håpløshet (ønsker/tanker om å gi opp). Dette er alvorlig og det er viktig at du vet at det å se verden gjennom depressive "briller" er en tilværelse som ikke stemmer med den man opplever når man er ute av depresjonen. Derfor er det viktig å ikke gi opp. Flott at du sier at du ikker vet om du egentlig vil dø (slik er det for mange) - hold fast ved denne tanken. Kanskje er det for deg som for veldig mange andre: du vil "bare" ha et liv som du klarer å leve - ikke være død. 

Det at du forteller at du er sykelig opptatt av mat/kropp/kosthold/trening er nok også med på å bidra til hvordan du har det. Det at veldig mye av din tankevirksomhet går på å tenke på ting som har med mat og kropp og gjøre vil føre til at det ikke er så mye "overskudd" til å fokusere/prioritere andre ting. Du skriver ikke så mye om hva denne sykelige opptattheten går ut på - men for mange involverer det gjerne å ha mange "regler" for hva man kan/ikke kan spise/gjøre og/eller slanking eller overdriven trening. Dette er veldig slitsomt og hjernen og kroppen blir sårbar for å tenke mer og mer tanker som involverer nettopp mat, kropp og trening og man kommer gjerne inn i en vond sirkel.

I tillegg tenker jeg at dette med sosial angst og tilbaketrekning fra andre gjerne mater den delen av deg som sier at du ikke er noe interessant å være med. Det føles kanskje "tryggere" å være alene fordi da kan ingen vurdere deg eller på andre måter avsløre deg - men dette tenker jeg er med på å opprette den vonde sirkelen for hvordan du har det nå - du får jo aldri bekreftet om det kanskje ble bedre enn du trodde å være sammen med andre og at det ble en fin stund likevel. 

Det er lurt om du bestemmer deg for å få i deg fem faste måltider hver dag (inkl. mellommåltider) og passer på at det er nok mat i dem. Bestem deg for å gjøre det så slipper du å tenke skal/skal ikke. Dersom man er deprimert er det også svært viktig å holde oppe gode rutiner på mat. 

Oppsummert så vil jeg si at slik jeg forstår deg så har du kommet inn i en vond sirkel som jeg tror det kan være lurt å oppsøke noen for å få hjelp med. Jeg tror som sagt mange ting henger sammen her - og dersom man får hjelp til å endre enkelte deler av situasjonen så vil dette føre til endringer på andre områder også. Jeg råder deg til å drøfte dette med enten fastlege eller helsestasjon for ungdom. Be om henvisning til DPS/psykolog ved behov. 

Ønsker deg masse lykke til og sender eg en god klem. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser