Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg er deprimert

Gutt 15 år
 

Spørsmål
hei, jeg er en gutt på 15 og har slitt med en del ting i det siste : halvåret før jul hadde jeg kjæreste ( min livs største tabbe ..!), vi kranglet dag inn og dag ut. noe som senere har ført til at jeg har følt meg helt overkjørt på alle mulige måter og depresiv.
har lest om depresjon og selvmord og har selv slitt med dette. symptomer jeg har:

- Følelse av å være trist og nedstemt.
- Tap av interesse for aktiviteter som pleier å være lystbetonte.
- Slapphet.
- Tretthet.
- Manglende initiativ.
- Manglende appetitt.
- Vekttap.
- Liten lyst på sex.
- Skyldfølelse og selvbebreidelser.
- Redusert selvtillit.
- Konsentrasjonsvansker og ubesluttsomhet.
-Selvmordstanker.

jeg gjorde det slutt med henne rett etter jul og har hatt symptonene siden den gang.... dette vet jeg ikke kommer av kjærlighetssorg da det var jeg som gjorde det slutt, noe jeg er veldig glad for! nå, og i det siste har jeg slitt med tanker om "hvorfor jeg er her" og lignende ting. jeg er like sosial som før men føler at jeg bærer en maske helt til jeg kommer hjem igjen... jeg har gode krakteren på skolen og følger godt med. jeg er konstant trett og sliten...
jeg kan si at jeg er lei av livet, og at jeg ikke ser poenget med å leve. det er derfor jeg har hatt selvmordstanker. men jeg har ikke fått meg selv til å ta selvmord. noen ganger da jeg sitter på rommet mitt, kan jeg ta opp en kniv og begynne å skjære i armen... for å få ut smerte, har gjort dette er par ganger nå og har arr på armene.
når jeg er med venner har jeg det kjempe fint og alle negative følelser er glemt ! noe som er herlig ! men når jeg er for meg selv igjen, er det som om tankene på livet får en helt annen form. jeg er redd for framtiden i det ene øyeblikket, mens i det andre vet jeg jo at jeg har søkt studiespesialiserende med formgivning og har veldig lyst til å lykkes i livet. virker som om jeg har humørsvinginger ? alt føles så tomt og meningsløst, setter pris på all hjelp fra dere :) takk.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har gått grundig til verks og tenkt gjennom hva problemene dine kan komme av. De symptomene du beskriver passer til en depresjon. Du har også en teori om at det er noe med forholdet som har  utløst at du føler deg så nedfor. Det kan godt være - det trenger ikke å være kjærlighetssorg. For noen kan det være tanker om at man ikke har lykkes med å ha et kjæresteforhold som gjør at man blir lei seg. Det som er det typiske med depressive tanker er at de får en til å miste perspektiv. For eksempel kan det komme tanker som "det er min skyld at forholdet ikke fungerte. Jeg passer ikke til å ha forhold. Det er noe galt med meg. Jeg kommer til å være alene resten av livet. Jeg er defekt osv". Hvis du merker at du har en del veldig negative tanker om deg selv og din fremtid, så er det lurt å finne ut hvilke av tankene som er urealistiske og overdrevne. Jeg vil anbefale deg at du tar kontakt med noen for å snakke om dette. Du kan snakke med helsesøster eller med fastlegen din og fortelle hvordan du har det. Sammen kan dere finne ut om det er en depresjon som har kommet til deg, eller om det er noe annet som gjør at du føler deg så nedfor nå. Uansett hva det er, så er det ikke lurt å sitte alene med dette. Når du søker hjelp, kommer du til å få det bedre.Hilsen
Psykologen / ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om tobakk?

Hvor produseres det mest tobakk?