Hopp til hovedinnholdet

Kan voldtektssak henlegges på grunn av at man ikke stiller opp i avhør? 

Jente 19 år
 

Spørsmål
hei. vet ikke helt hvordan jeg skal foklare det på en riktig måte. Men jeg har vert i barnevernets omsrog siden jeg var 14 år, og når jeg ble 18 ble jeg etterlatt til meg selv, slik som mange i barnevernet gjør. Jeg bodde hos min mor i 1 år, og opplevde mye vondt mens jeg bodde der. Moren min kan vel defineres som alkoholiker ved å gå ut på byen, for så å ikke komme hjem, komme hjem med ukjente mannfolk, drikke seg full alene hjemme og bli lagt inn på sykehus grunnet overstadig beruselse. Hun har i tilegg mistet mange verdisaker flere ganger når hun har vert ute å drukket. Etterhvert ble jeg kastet ut fordi moren min ikke kunne håndtere sine egne problemer og mine samtidig, siden jeg har hat en alvorlig rus problematikk siden jeg var 14 år.Jeg bodde en tid hos noen kompiser som hadde store rusbroblemer etter at jeg ble kastet ut, noe som førte til at jeg brukte masse forskjellige stoffer som speed, kokain, heroin, piller og hasj i en lengre periode. Jeg har nå fått min egen leilighet og har hatt det veldig bra de sisste månedene. men det er to ting jeg sliter med, og som påvirker min skolegang, min fritid og mitt samvær med venner og familie. for det første var jeg innblandet i en voldtektssak for 1 og et halvt år siden, som nå har komt opp igjenn. Jeg har ikke lyst å bli avhørt på nye fordi jeg har prøvdt og legge det bak meg og glemme allt, jeg har ikke lyst til og ta det opp igjenn. advokaten min råder meg til å delta i avhøret fordi det er en mulighet for at saken blir henlagt hvis jeg ikke deltat i avhøret. Er dette riktig, og kan de henlegge hele saken dersom jeg ikke deltar på avhøret? Jeg orker bare ikke og ta allt opp på nytt, jeg har ikke såvet på 2 døgn nå, siden politiet ringte og sa di ønsket et avhør av meg. Det andre jeg ønsker og spør om er hva er definisjonen på en alkoholiker? Jeg har begynnt å drikke alene i helgene, fordi jeg ikke liker å gå ut på byen med vennene mine grunnet voldtekten og jeg har begynnt og takke nei til et hvert tilbud om sosiale aktiviteter i helgene med mine venner, og det ender alltid opp med at jeg drikker meg full alene. det gjør meg ingenting, og jeg trives i mitt eget selskap, men begynner og tenke på om det går litt for lang når jeg drikker meg full alene fredag og lørdag hver eneste helg. det har pågodt i 4 mnd nå. Jeg bruker ikke noe form for stoff lengre og føler kansje jeg har byttet ut stoffet med og drikke meg full flere ganger i uken. Det er akuratt som om jeg trenger en rus for å glemme problemer og overleve i hverdagen. Håper dere kan hjelpe. takk for svar.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Saken blir ikke automatisk henlagt selv om du ikke vil la deg avhøre. Hvorvidt politiet velger å gå videre med saken, vil bero på en konkret helhetsvurdering. Du gir for lite informasjon til at jeg kan si noe sikkert om hvordan utfallet i din sak vil bli hvis du ikke avgir forklaring. Imidlertid vil offerets forklaring erfaringsmessig spille en viktig rolle i slike saker. Når advokaten din advarer mot henleggelse, er det antagelig med god grunn.

Jeg skjønner dette er en veldig vanskelig sak for deg. Du må gjøre hva som føles riktig for deg, med tanke på livet du skal leve videre. Jeg ønsker deg lykke til med en svært vanskelig avgjørelse.


Juristen, ung.no

----

Hei

Alkoholisme
Forskerne er ikke fullstendig enige om hva en skal kalle alkoholisme, og hva som er kriteriene. Det finnes imidlertid visse kriterier de fleste kan enes om. Ifølge disse kriteriene foreligger det avhengighet hvis minst tre av følgende symptomer har vært til stede i løpet av de siste 12 måneder. 

De to første omhandler overveiende fysiologiske forhold:
1. Toleranseøkning. Man må ha mer alkohol for å oppnå den samme virkningen.
2. Abstinenssymptomer. Man føler fysisk og psykisk ubehag ved avhold. 

De to neste handler om å unnlate å handle i tråd med egen planer og intensjoner:
3. Personen konsumerer mer enn han/hun hadde tenkt. Planen er kanskje å ta to øl, men det ender med tolv.
4. Personen har et vedvarende ønske om å slutte og har gjort flere mislykkede forsøk på det. 

Det neste handler om at rusbruken er blitt et svært dominerende trekk ved personens liv:
5. Personen bruker svært mye av sin tid til rusmiddelbruk og rusrelatert virksomhet. 

De to siste handler om negative sosiale og helsemessige konsekvenser for brukeren:
6. Forbruket har ført til at personen har oppgitt viktige sosiale, yrkesmessige eller fritidsrelaterte aktiviteter.
7. Bruken fortstetter bruken på tross av at personen erkjenner at det foreligger betydelige kroppslige og psykiske skadevirkninger

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om valg?

Hvor kan du stemme på valgdagen?