Hopp til hovedinnholdet

For 4 måneder siden tok onkelen min selvmord. Han var den personen som stod meg nermest her i livet. Nå går jeg med en konstant sorg. Hva skal jeg gjøre!? 

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei. Jeg er en jente på 16 år. For 4 måneder siden tok onkelen min selvmord. Han var den personen som stod meg nermest her i livet. Nå går jeg med en konstant sorg. Den ligger og ulmer hele tiden, og bryter ut for fullt hvertfall 2 ganger om dagen. Jeg går og ønsker at jeg plutselig skal få hjerteinfarkt, havne i en ulykke eller noe, bare for å slippe dette. Jeg har flere ganger vurdert selvmord, men klarer ikke med tanke på de som er igjen. Jeg vet nå hvor vondt det er for de som er igjen når noen tar livet av seg, så jeg håper jeg kan dø naturlig, så de slipper å gjennomgå det samme som meg! Selvskading har funket for meg, men jeg skjønner jo at det ikke er en bra ting. Bare det å se blodet får meg til å føle meg litt bedre. Jeg har nå hatt tentamener, eksamener, oppgaver osv. og jeg kjenner at alt stresset som dette medfører bare gjør ting verre. Nå skal vi opp i muntlig eksamen, og jeg klarer ikke konsentrere meg om det. Konsentrasjonen min er på bunn, og det er energien også. Jeg kan sove lenge eller lite, men det føles som jeg ikke har sovet i det hele tatt! Det eneste som gjør meg oppstemt er å være sammen med kjæresten, men vi bor så langt unna at det er ikke et alternativ å være sammen hele tiden. Hva skal jeg gjøre!? Jeg kommer ikke til å orke dette særlig mye lengre..
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16år!

Beklager at du har måttet vente så lenge på svar!

Jeg beklager også at du har måttet oppleve en så stor sorg. Du beskriver hvordan sorg oppleves veldig godt. Sorg er en prosess som ofte må ta den tid det tar. Dess nærmere en person en person er desto vanskeligere er det å miste denne personen. Det å miste noen i suicid er enda tyngre da de som er igjen som regel sitter i gjen med skyldfølelse.

De aller fleste av oss trenger andre for å komme oss gjennom sorgen. Det er ikke alltid at familien vår er det beste. Mange ganger har de mer enn nok med sin egen sorg eller andre vanskelige følelser.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om hvordan du har det. Mange får god hjelp fra helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom har både helsesøster, lege og ofte psykolog også. Har du en personlig tro hjelper det ofte å snakke med noen innenfor det du tror på.

Jeg kan dessverre ikke love deg at det er en rask løsning for å komme over sorgen. Du vil alltid huske ham og savne ham. Sorgen din sier noe om hvor gald du var i ham, og han er sannsynlig vel verd å huske.

Vi ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om barnevernet?

Kan barnevernet ta over omsorgen av et barn?