Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få henvisning til BUP uten at mamma og pappa vet det?

Jente 15 år
 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente på 15 år som lurer på ett par ting. Jeg har lenge slitt med en slags spiseforstyrrelse, men ikke fortalt det til noen. Nå er jeg lei av hele greia, og vil bli frisk! Derfor kunne jeg tenke meg å få litt hjelp på evt BUP. Men vil helst slippe å fortelle mamma og pappa at jeg sliter med spising. Er det mulig? Må de vite hvorfor jeg går der, og noen ide til hvordan jeg kan lufte at jeg trenger litt hjelp? På forhånd takk :)
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år!

Beklager at du har ventet så lenge på svar!

Så kjempefint at du vil bli frisk! Da er du tøff! Så lenge du er under 16 år er det litt vanskelig for noen å henvise deg til BUP uten at foreldrene dine har krav på å vite det. Når du har fylt 16 år stiller saken seg anderledes. Da har du krav på en utstrakt grad av taushetsplikt. Det eneste som ofte blir unntatt dette er hvis du forteller at du har planer om å skade deg selv og andre alvorlig.

Det at du selv er så motivert for å få det bedre er kjempeviktig og noe som gjør at behandlere nok vil respektere dine ønsker i stor grad. Noen helsesøstre vil også respektere ønsket om ikke å fortelle foreldre om problemer de hører. Mange synes de får god hjelp på helsestasjonen for ungdom. Der har de helsesøster lege og ofte psykolog også. Der kan du gå å snakke om problemene dine allerede nå, legen der kan også henvise deg til BUP når du fyller 16.

Håper dette er til nytte for deg!


Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung..no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om rettigheter og plikter på jobben?

Hvor lenge må du være syk for å få sykepenger?