Hopp til hovedinnholdet

Jeg er kjempe bekymret for halv søsteren min som bor hos faren min. Dette har begynt å gå ut over mitt forhold til vekten min. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei jeg er da 14 år og lurer på noe... jeg har hatt en litt komplisert oppvekst med en ikke så grei far osv... jeg bor nå hos min mor men halv søsteren min bor til pappa, som ikke er så grei mot henne... hun er 5 år og hjelpesløs. jeg har prøvd å hjelpe henne ved å gå til psykolog og sende sånn varsel til barnevernet og sånt, men ingenting hjelper! jeg tørr ikke å dra til henne siden sist gang jeg var der så fikk jeg en trussel fra faren min som har sittet igjen en stund.. de siste mdn har jeg ikke klart å spise vanlig, i starten var det av depresjon. men så ble jeg veldig opptatt av kroppen og vekta mi. jeg er 162cm høy og veide 55kg før, nå veier jeg 40-45kg og klarer ikke å slutte! jeg kaster opp, trener mye,spiser lite og tar avføringspiller.. jeg har også blitt vegetarianer... jeg vet at jeg ikke vill begynne å spise kjøtt igjen, men jeg vet at jeg vil bli frisk. jeg har prøv lenge nå, å klarte det nesten men den mentale delen er den vanskeligste... jeg trenger hjelp til å overbevise meg selv om at jeg ikke trenger å veie mindre... alle andre sier jo det, selv om jeg ikke tror dem. Men så tenkte jeg, er det ikke en måte å holde seg på 40 kg uten å bli syk osv..? Å hvordan kan jeg hjelpe søsteren min uten å sette meg eller familien min i fare?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!


Søsteren din er heldig som har en storesøster som tenker mye på henne. Hun trenger deg videre selv om dere ikke kan ha så mye kontakt nå så er det godt å vite å ha noen gjennom livet. Derfor er det viktig at du tar vare på deg selv slik at søsteren din har en store søster å gå til når hun kan gjøre dette.

 

Du må gå til psykolog for å ta vare på deg ikke bare for hennes skyld. Hvis ikke det er en ide å ta kontakt med psykologen du har vært hos før. Hvis du ikke vil dette kan du ta kontakt med helsesøster eller sosiallærer. Helsestasjonen for ungdom har helsesøster, lege og ofte psykolog og psykiatrisk sykepleier. Det er også mulig å ta kontakt med fastlegen din. Han eller hun kan henvise deg til BUP.  På BUP kan du få oppfølging over tid.  Du kan også ringe anonymt til flere hjelpetelefoner som Røde kors hjelpetelefon: 800 33 321, Mentalhelses hjelpetelefon: 810 30 030 eller Kirkens SOS krisetelefon: 815 33 300.

 

Dersom du ikke synes at barnevernet har tatt deg på alvor før kan du prøve den nye akutt telefonen 116 111 hvis du ikke har prøvd det før.

 

Husk at du ikke kan hjelpe søsteren din hvis du ikke kan hjelpe deg selv en gang.

 

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser


Quiz: Hva vet du om sorg?

Hva vil det si å kondolere?