Hopp til hovedinnholdet

Min eks. plager og trakaserer meg.

 

Spørsmål
Jeg har stilt dette spørsmålet her inne før men fikk ikke svar, så jeg prøver igjen. Jeg er en 21 år gammel jente som sliter litt for tiden. Det hele begynte når jeg var liten. Jeg ble mobbet gjennom hele barneskolen, og det i seg selv ga meg endel problemer. Da jeg var 15 år ble jeg "voldtatt" (jeg hadde drukket og var for full til å stå imot) av en mann på 22 år. Dette gikk også ganske mye inn på meg. De neste 2 årene hadde jeg et par forhold til menn som stort sett var skuffelser - jeg ble dårlig behandlet, ble utnyttet og misbrukt.

Når jeg var 17 år gammel ble jeg sammen med en fyr, og vi ble samboere. etterhvert viste det seg at han ikke var så snill som jeg trodde. det begynte med selvskadingen hans - hver gang jeg gjorde noe galt (snakket med andre menn, glemte å ta oppvasken, ikke gjorde som han sa) truet han med å drepe seg selv. Han tvang meg til å se at han skadet seg selv, tok overdoser osv. Etterhvert ble han også voldelig mot meg, og mishandlet meg fysisk, psykisk og seksuelt. jeg ble fortalt at jeg ikke var verdt noe, han tok fra meg mobiltelefon og penger, han lot meg ikke gå ut uten at han var med (vi gikk i samme klasse på skolen), han slo meg, sparket meg, tvingte meg til å ta narkotiske stoffer. I tillegg misbrukte han meg seksuelt så godt som hver dag.

Han drakk mye alkohol, og var verst når han var full. I tillegg hadde han forskjellige diagnoser (ADHD, Bipolar, sterke psykopatiske og narsissistiske trekk i de maniske periodene, alkoholiker). Han ville ikke bruke medisiner mot dette, men samlet opp medisinene han fikk og prøvde å ta overdoser med dem.

En kveld mens dette pågikk og han sto med en kjøttøks og skulle ta livet av både seg selv og meg, ringte jeg politiet. Min daværende samboer tok telefonen fra meg og sa han skulle gi seg (Noe som selvfølgelig ikke stemte). Pga dette dukket ikke politiet opp før etter 7 timer. Da hadde jeg måttet holde ham i bakken hele natten gjennom, og jeg var livredd! Når de kom tok de ham bare med på legevakten og sydde sårene hans, før de sendte oss hjem igjen.

Vel, etter 2 år med grov mishandling, psykisk nedbrytelse og sosial utestengelse klarte jeg å komme meg bort fra ham, ved hjelp av en kollega. etter en stund utviklet jeg et forhold til denne kollegaen, og ble ved et uhell gravid. Vi valgte å beholde barnet. Når min eks da fikk vite om at jeg var gravid, truet han med å drepe meg, barnet mitt og min nye samboer dersom jeg ikke gikk tilbake til ham. Jeg tok kontakt med psykriatitjenesten i kommunen, men fikk til svar at de ikke kunne gjøre noe som helst for ham. Jeg kunne alltids prøve å anmelde ham, men hadde jo ingen beviser. I ettertid har jeg fått flere brev fra ham med drapstrusler.

Kan jeg gjøre noe for at han ikke lenger skal ta kontakt med meg?
Skulle ikke politiet kommet fortere enn etter sju timer når han truet med å drepe både meg og ham selv?
Stemmer det at psykriatitjenesten i kommunen ikke kunne gjøre noe for ham når han var en trussel for både seg selv og andre?
Og hvor skal JEG henvende meg for å bli kvitt depresjonene og problemene jeg har etter dette forholdet?
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 21!

Jeg beklager at du ikke har opplevd å få svar. Jeg tror jeg har funnet det forrige spørsmålet ditt og det svaret som ble gitt deg da. du kan få det igjen hvis du vil. Hvis det stemmer med det jeg tror det er har du kommet et godt stykke på vei i forhold til selvtillitten din siden sist. Jeg synes du er en utrolig modig person som greide å gå fra en slik person, det er ikke lett.

jeg tror det eneste og riktigste du/dere kan gjøre er å politianmelde ham. Det er viktig at du beholder trusselbrev og ikke sletter smser og mail, for å kunne vise det til politiet. Selv om han ikke truer på en slik beviselig måte bør det politiameldes.

Når det gjelder det å være til fare for seg selv og/eller andre er det bare et av kriteriene som skal oppfylles for å bli lagt inn i psykiatrien på tvang. Det må kunne påvises at han har en slvorlig psykiatrisk tilsatnd som er behandelbar i psykiatrien. Slik du beskriver ham er det ikke vanskelig å forstå at han fremstår som syk, men jeg vil anta at de opplever ham som klar over hva han gjør(tilregnelig) og dermed dette som en sak for politiet. Domstolen bør kanskje ta stilling til behandlings spørsmålet. Drapstrussler er ulovlig.

Hvis han blir i dømt et besøksforbud og du kan få voldsalarm bør du kunne regne med rask reaksjon fra politiets side, også hvis de blir gjort klar over hvor alvorlig trusslene er.

For din egen del tror jeg det er viktig at du kommer i kontakt med en psykolog som kan hjelpe deg bearbeide og komme igjennom de traumene du har vært igjennom. Dette kan fastlegen din hjelpe deg med. Slike opplevelser er det vanskelig å komme over helt alene. Håper dette var svar på dine spørsmål.

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser


Quiz: Hva vet du om mat og kosthold 2

Vi deler smakene inn i salt, søtt, surt, bittert og….