Hopp til hovedinnholdet

Jente som er redd for å være en lystløgner

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Jeg vet ikke helt hva som er galt med meg, jeg pleide å lyve ganske mye på barneskolen, og passet vel perfekt inn i kategorien lystløgnere. Det gikk imidlertid over og jeg har så vidt jugd de siste årene, men her om dagen løy jeg til to av vennene mine om noe en gammel venninne skulle ha sakt, men ikke har sakt. Jeg vet jo selvfølgelig at dette er idiotisk, og jeg vet ikke engang hvorfor jeg gjorde det. Jeg tror det var fordi jeg var redd og sur, jeg er nemlig redd for at noen skal kjenne meg for godt, så hver gang noen begynner å kjenne meg litt for godt så gjør jeg noe dumt... Jeg har allerede vært på BUPA for andre grunner med familien, og meg selv. Hun sa uansett at jeg ikke hadde antydning til noen psykiske problemer, og jeg var ærlig med hun. den gamle venninna mi ringte meg og sa at jeg var en lystløgner, og en av venninnene mine sa at vis jeg ikke har en grunn til hvorfor jeg løy, så må jeg jo bare være en lystløgner.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15

 

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du beskriver i spørsmålet ditt at du på barneskolen pleide å lyve mye. Du har de siste årene klart å vende deg av denne uvanen, men opplevde for et par dager siden å lyve til noen av venninnene dine. Du er redd for at dette gjør at du er tilbake i gamle løgnmønster. 

 

Først vil jeg si at det er veldig positivt at du har blitt så bevisst og jobbet så mye med å unngå å lyve. Selv om du hadde en liten glipp for noen dager siden, betyr det ikke at du er tilbake i gamle mønster. Jeg tror heller tvertimot. Du er bevisst på hvorfor du kan ha en tendens til å lyve, og du tror det kan handle om at du er redd for å slippe mennesker for nærme.

 

Du har snakket med noen på BUPA av andre grunner, men kanskje kunne det vært en god ide og få noen å snakke med om disse tingene. På BUPA har de sagt at du ikke har tegn på psykiske problemer, og det er veldig fint. Allikevel kan man ha god nytte av å få noen å snakke med. Enten med helsesøster eller sosiallærer på skolen. Eller du kan ta kontakt med helsestasjonen for ungdom. På helsestasjonen for ungdom jobber det helsesøstre, lege og ofte også psykolog og psykiatrisk sykepleier. Begge disse tilbudene er gratis.

 

Jeg ønsker deg masse lykke til!

 

 

 Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser