Hopp til hovedinnholdet

Venninna mi får stressanfall

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har hovedsaklig to spørsmål, og de gjelder egentlig ikke meg, men en venninne av meg. Hun har lett for å stresse, og hun kan falle om å få et slags lite anfall av det. Jeg har vært med to ganger før når hun har fått et sånt anfall. Da jeg har vært med har hun fått pusteproblemer, begynt å riste og synet hennes har også blitt borte. Når dette skjer vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, hun nekter meg å ringe legevakta eller noe, så jeg blir sittende og holde henne i hånda og stryke henne i håret mens jeg prøver å snakke beroligende til henne, og det hele går over etter hvert. Mitt første spørsmål: Hva skal jeg gjøre når noe sånt skjer? Videre så for en uke siden så var vi på en fest, og hun hadde jo drukket. Denne gangen var det ikke et sånt stressanfall, men hun tok seg plutselig om magen, skar noen grimaser og trakk seg unna. Jeg gikk etter henne, og da hadde hun smerter på innsiden av ribb-benene. Hun ble bare liggende å vri seg i smerter, og etterhvert begynte det samme som med stressanfallene, med pustevansker, risting og syn som forsvinner. Det andre spørsmålet er: Hva kan ha forårsaket dette? Håper på svar som kan hjelpe meg med å hjelpe henne til neste gang.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er jo en god venninne som stiller opp!  Jeg forstår om du blir usikker når slike anfall kommer.  For det første så tenker jeg at venninnen din har et ansvar for sin egen helse, og at hun må prate med lege og finne litt mer ut av dette.  Før dere selv setter diagnosen "stressanfall", så bør en lege ha blitt konsultert.  Det kan hende at det er prøver som bør tas og vurderinger som bør gjøres som ikke dere har forutsetninger for å gjøre.  Du kan sterkt oppfordre henne til å gå til fastlegen for å få tatt dette opp.  Si at det er viktig for deg også, for du blir utrygg av dette og kjenner på et ansvar.  Da må du vite hva du har å forholde deg til! 

 

Uansett så høres det ut som en god tilnærming til dette at du er rolig, prater rolig med henne og får henne til å slappe av.  Hvis det ikke går raskt over, så tenker jeg at dere faktisk skal ringe legevakten selv om hun ikke vil det og få råd der.


Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser