Hopp til hovedinnholdet

Jente, 15, har en venn som har sagt han har selvmordstanker.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei Eg bare lurer på hva jeg skal gjøre etter en venn har sagt at han har selvmordstanker, hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så flott at vennen din har en så god venn som deg! Han er trygg nok på deg til å fortelle deg at han går med disse tankene. Og du er en fantastisk venn som søker hjelp i forhold til å kunne hjelpe han best mulig.

 

Det er flere måter å gå fram på, og det er litt avhengig av hvordan vennen din er, og hvor "mottakelig" han er. Kort sagt er det viktigeste at vennen din får profesjonell hjelp. Tror du han er villig til å oppsøke hjelp selv? I så fall tenker jeg at det enkleste er å være med han til helsesøster på skolen deres (om dere går på samme skole), eller på helsestasjon for ungdom om det finnes der dere bor. Helsesøster kan være behjelpelig med å rettlede vennen din videre slik at han får den hjelpen han trenger.

I mellomtiden kan det også være godt både for deg og vennen din at dere blir enige og at han lover deg å ikke ta livet sitt før dere sammen har søkt hjelp for han. Du kan si til han at du ønsker at han skal love deg at han ikke skal ta livet av seg før dere har gått sammen til helsesøster neste gang hun er på skolen for eksempel. Forut for dette kan det være smart også å ringe helsesøster og avtale tid. Det kan også være smart å informere helsesøster litt hva det dreier seg om slik at hun også er forberedt og kanskje til og med har fått litt tid til å planlegge et "opplegg" for vennen din.

 

Dersom du står helt fast, at vennen din nekter å snakke med noen, og nekter å søke hjelp, og du er redd for at han skal finne på noe dumt er det veldig viktig at du likevel henvender deg til noen. Dette er for at du ikke skal sitte med det ansvaret alene, og at andre kan ta over og gi vennen din den hjelpen han helt åpenbart trenger, men som han kanskje nå har vanskelig for å godta. Det enkleste, dersom du lurer på hvor du da skal henvende deg, er å ringe legevakta der du bor og spørre hvor du kan henvende deg. De har nok en slags "plan" ved fare for selvmord. Alternativt kan du ringe Røde kors ungdomselefonen på tel: 800 33 321.

Jeg ønsker deg masse lykke til! Og husk på å passe på deg selv oppi det hele!

Hilsen

 

 

Camilla (helsesøster)


i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser