Hopp til hovedinnholdet

Jente 18, usikker på sin egen seksualitet og tiltrekning mot samme kjønn.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg heter Amanda og er 18 år. Jeg har aldri vært forelska, jeg bryr meg om folk, men jeg føler jeg ikke har noen følelser. Jeg roter med gutter å flørter, men så er det over. Når vi er ferdig, bryr jeg meg ikke noe særlig om personen mer. Menst dem kanskje har blitt betatt, og vil gjerne finne på noe. Da blir jeg irritert fordi dem maser på meg. Når jeg vil være alene. Hva i all verden skal dette bety? Jeg har heller aldri hatt kjereste før. Å nå begynner jeg å bli usikker på min egen seksualitet. Fordi jeg er mest glad i mine to bestevenninner, der den ene er lesbisk. Samtidig som jeg tror kanskje hennes tanker påvirker mine. Så jeg er bare forvirra. Håper dere kan si noen kloke ord til dette :/

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Du er ikke alene om å være forvirret over det som skjer i kropp og hode  akkurat nå. Du er på vei til å finne ut av hvem du er, og hva som er riktig for deg. Hormoner og følelser svinger, noe som kan oppleves som ganske så frustrerende.

 

Vi får mange spørsmål som går på identitet. Skulle gjerne kommet med noen kloke ord, likevel er det ikke noen fasit som kan fortelle hva du er. Det jeg tenker er viktig at du får gjort, er å prøve å sortere hva som er hva. Du er inne på noe av dette når du skriver at din bestevenninnes tanker også påvirker dine. Sånn er det jo for de aller fleste av oss, vi blir jo påvirket av møter med andre mennesker.

 

Styrken og kraften i følelsene, er forskjellig fra menneske til menneske. Noen opplever kjempesterke forelskelser, andre i mindre grad. Noen har kjæreste fra de er 12 år, andre ikke før de er 20. Dette er helt normalt. Det viktigste er å godta seg selv som man er, og ikke tvinge seg selv til å gjøre noe som ikke kjennes riktig for seg.

 

Noen kan likevel oppleve å ikke ha "følelser" fordi de kan ha kjent på vanskelige ting i forhold til hva som har skjedd tidligere i livet. Kanskje har de opplevd skamfulle hendelser, eller å ha blitt avvist. Dette kan gjøre at kroppen ikke helt "tør"¨å slippe de frem igjen, fordi den er redd for at det samme skal skje igjen. Da fortrenges følelsene, slik at de ikke kommer frem til overflaten. Vet ikke om du har hatt noen slike opplevelser i ditt liv?

 

Mitt råd til deg blir å utforske de følelsene du har ovenfor både gutter og jenter. Hvem tenner du på, fantaserer du om, hvem kjenner du kribling i magen for, hvem ser du for deg i fremtiden? Hvis noen følelser utpeker seg her, kan det kanskje være en rettesnor. Hvis ingen kommer tydelig frem, får du desverre ikke gjort så mye. Dette er ikke noe du kan styre med tankens kraft.

 

Vil anbefale deg å ikke stresse med dette, prøv å si til deg selv at det ikke haster. Min erfaring er at det ikke går noe raskere om du prøver å styre det. Det må ta den tiden det trenger, selv om tålmodigheten mang en gang blir satt på prøve....

 

Vær åpen mot det som måtte komme, prøv å finne tak i magefølelsen din. Er det noe du er redd for eller som kan stenge av for det som ligger der?

 

Mange finner ikke "kjærligheten" før de har blitt voksne. Kan det være sånn at du ikke har møtt de riktige personene enda? Det handler jo om kjemi, og mange tilfeldigheter...

 

Uansett, du er ikke alene. Det er håp. Etterhvert som du møter flere mennesker på din vei, vil forhåpentligvis svaret på hva som er riktig for deg, komme tydeligere frem.

 

Lykke til!

Hilsen Ingun 

 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Transkjønnet ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser