Hopp til hovedinnholdet

Sliter psykisk. Kan jeg gå til Bup uten å fortelle foreldre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med psykiske problemer(tror jeg) vurderer sterk og dra til psykolog da dette blir verre og verre. Jeg lurer på om jeg drar til BUP og spør om hjelp, så lenge jeg bare er 16 år, har de taushetsplikt? Vil skåne familie og venner for dette, da jeg PRØVER og ha et normalt liv og late som om alt er bra. Hilsen fortvilet jente.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Hei og tusen takk for at du skriver til oss.

 

Det høres ut som om du har det veldig vanskelig for tinden, og det er flott at du ønsker å søke hjelp for det du strever med.

 

Måten du kommer i kontakt med BUP er gjennom din fastlege. Gå til han/henne og fortell litt om hva du strever med, sånn at legen kan skrive en henvisning til BUP. Deretter får du en innkalling til samtale. Ofte er det ventetid på noen måneder og kanskje det kan være lurt å ha noen avtaler med legen i mellomtiden?

 

Ungdommer som har fylt 16 år har selvstendige pasientrettigheter, hvilket betyr at taushetsplikten gjelder. Du må alltså ikke fortelle foreldrene dine at du går til BUP. Om de skal kontakte foreldrene din må du gi samtykke til det.

Unntaket er om det vurderes at det er vesentlig fare for ditt liv og helse, det vil si om din behandler feks vurderer at du risikerer å prøve å ta livet ditt. Det vil alltid være i samråd med deg.

 

Etterhvert så kanskje du kan tenke på å fortelle noen du stoler på at du strever? Ofte kan man trenge ekstra støtte når man går i behandling fordi man snakker om vanskelige og sårbare ting. Noen ganger er det også sånn at man kan kjenne seg enda litt mer sårbar før man begynner å kjenne seg bedre når man går til psykolog, og da kan det være godt å ha en venn eller en forelder å lene seg mot.

 

Noen ganger tror jeg også at man selv tror at man belaster andre gjennom å fortelle hvordan man har det, men veldig ofte er det sånn at de som for fortroendet kjenne seg beæret av det, og gjerne vil hjelpe og støtte.

 

Uavhengig av hva du velger å gjøre ønsker jeg deg lykke til og håper at du raskt får hjelp. Ta godt vare på deg selv.

 

Psykologen/ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser