Hopp til hovedinnholdet

Skal til helsestasjon for ungdom for å få hjelp.  Hvordan gjør jeg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

HEI. Jeg har slitt mye med meg selv de siste årene, å jeg gjør det enda. Jeg har mistet en god venninne og da pappa om mamma skilte seg var tøff, jeg har det bra hjemme nå, har en kjempefin stemor. Men jeg kommer ikke like godt overens med mamma, vi har et komplisert forhold. en liten periode da jeg var på det verste så glemte jeg rett og slett og spise, tankene tok overhånd. etter to uker så skulle jeg spise en vanlig middag men ble stapp mett av bare litt, da forsto jeg at jeg faktisk nesten ikke hadde spist på to uker, jeg hadde gått ned 4 kilo! på to uker, jeg gikk opp igjen etter at jeg ble syk og kastet opp da kom matlysten tilbake fordi da måtte jeg spise. jeg begynte med andre former for selvskading. Selvtilliten er veldig lav, jeg føler meg helt elendig i gym, bare jeg tar på gym tøyet synker selvtilliten. Når vi skal ha fremføringer spør jeg om jeg kan levere skriftlig i stede fordi jeg klarer ikke og så foran ander og føle meg, fet, stygg eller hva andre tenker om meg. Da vil jeg heller få stryk. Men ting blir ikke bedre, nå har jeg ikke gym og spiser nesten ikke lengre, er kvalm, hodepine og svimmel. kan det være et tegn på anoreksia? jeg er 160 høy og veier 70 kilo, det laveste jeg har vært på ved og ikke spise er 65..det går bare nedover. jeg skal oppsøke helsestasjon for ungdom men vet ikke helt hvordan jeg skal gjøre det, skal jeg fylle ut et skjema eller hva gjør jeg når jeg kommer dit? jeg drikker mye vann for og minske sulten...

 

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til oss

Du strever litt nå, og jeg syns det er godt å høre at du nå har tenkt å søke hjelp på helsestasjonen.  Du kan også gå til helsesøster på skolen din eller til fastlegen.  På helsestasjon for ungdom, er det bare å stikke innom.  Noen steder får man et skjema å fylle ut når man sitter på venterommet, før man kommer inn til helsesøster, andre steder er det bare å sitte og vente og så kommer man inn etterhvert.  Helsesøster vil spørre hva hun kan hjelpe deg med, og da kan du jo fortelle akkurat det du har skrevet til oss.  -Det beskriver godt hvordan du har det og hva du trenger hjelp til.  Du kan jo også ta en utskrift av det og gi det til helsesøster hvis du syns det er enklere. 


Slik du beskriver situasjonen, tenker jeg at det kan bli en spiseforstyrrelse, hvis dette får fortsette.  -Uansett er det viktig å få raskt hjelp, slik at du ikke går og har det så vanskelig og problemer får bli store. 

Du kan kanskje også prøve å prate litt mer med pappa og stemor om hvordan du har det og få støtte og hjelp av dem.  Det kompliserte forholdet til mamma, er også noe du kan prate med helsesøster om. 

Når du spiser veldig lite i perioder, går det ut over mye, slikt som humør, konsentrasjon, krefter og man kan lett få hodepine.  Hvis du vil gå ned i vekt, er det måter å gjøre det på som ikke er skadelige.  Det kan helsesøster gi deg råd om. 

Se mer i artikler under.

Ha det godt og ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser