Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å prate ut med noen om dette akkurat nå uten å gråte..

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 16 år. Er en veldig nøyeperson som ikke klarer å prate ut med noen om dette akkurat nå uten å gråte.. derfor er det viktig for meg å skrive dette og vet ikke hvordan jeg kan oppsøke hjelp når det gjelder deprasjon. Jeg har mistet intrressen for min hobby , vil bare sitte inne alene helst.. er dårlig på å fokusere på ting, kan prate med noen og glemme helt bort hva vi prater om og må spørre hva jeg nettopp sa. Jeg vil helst ligge i senga mi hele dagen, er rastlaus når jeg er blant folk men syns alt er kjedelig. har mine svake sider som jeg ikke klarer å prate om for da bgynner jeg bare å gråte . jeg har det veldig bra hjemme men tenker ofte på forskjellige ting. jeg er adoptert og er redd for å bli dømt av andre personer jeg skal møte. deffor har jeg litt angst for å møte nye personer for jeg er redd for å bli kalt ting. hvernatt har jeg mareritt der jeg drømmer jeg blir drept. jeg vil helst ikke gjøre noe fortiden.. er plaget med å få vondt imagen som magekatarrr og da er jeg redd for å spise.. gikk ned 3 kilo en uke pga dette. får som oftes ont imagen etter jeg har hatt det tongt(kjærlighet ) . er veldig overfølsom og overreagerer, og har ett stort tempramang. mange bruker å si jeg er hypokonder så kansje jeg bare tror jeg er deprimert men vil helst ha hjelp men klarer ikke prate bgynner bare å gråte.. vil helst ikke mine foreldre skal vite dette.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller i det du skriver at du er deprimert, at du har mistet interessen for din hoppby, vil helst bare være inne alene og at du syns det er vanskelig å holde fokus.  Dette er veldig klare og konkrete ting det kan være greit å presentere for en du skal prate med.  Jeg syns det høres ut som det er en god ide å prate.  Det ER helt vanlig å begynne å gråte når man prater om seg og det som er vanskelig.  Helsesøster, psykolog, lege eller andre samtalepartnere vet det og tåler det.  -Da er det bare du som må si til deg selv at du må du også tåle.  Hvis gråt blir til hindring for at du du skal få fortalt hvordan alt er, kan jo det føles litt problematisk, kanskje, men det kan løses ved at du har skrevet ned det som er på forhånd og kan prate utfra det eller vise det.  -Det du har skrevet til oss, forteller jo mye, og du kan jo gjerne ta en utskrift av det og vise.  Du kan gå til helsesøster på skolen din eller på Helsestasjon for ungdom eller du kan gå til fastlegen din for en prat.  Du behøver ikke å si noe til foreldrene dine, selv om jeg tenker at det ofte er lurt at de får vite litt og kan være til støtte. 


Min oppfordring til deg er at du stikker innom en av de nevnte hjelperne for en prat så snart som mulig.  Da får du delt det og får startet på veien for å få det bedre igjen. 

Se også råd i artikler under.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser