Hopp til hovedinnholdet

Kan psykologer fortelle noen om problemene dine hvis du tenker på selvmord?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei.. Jeg har hatt en del ulike problemer hjemme.. Noe som har ført til at jeg ikke spiser så mye, jeg er sliten ofte og klarer ikke yte helt ut med skole arbeid. Jeg vil prøve å snakke med psykolog, men kan psykologer fortelle noen om problemene dine vist du tenker på selvmord og holder på med selvskading og slik? Har ikke lyst at mamma skal få vite noe om det.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmålet ditt.

Du skriver at du har hatt en del problemer hjemme og at du nå vil prøve å snakke med en psykolog. Du vil ikke at moren din skal få vite at du holder på med selvskading og at du tenker på selvmord, og lurer på om psykologer kan fortelle noen om problemene.

I følge pasientrettighetsloven har leger, psykologer og andre som er underlagt denne loven, taushetsplikt om de opplysningene du gir til ham eller henne etter du har fylt 16 år. Du som har fylt 16 år kan selv bestille time hos fastlegen din og be om å få en henvisning til psykolg uten at dine foreldre må vite om dette. Dersom legen eller psykologen ønsker å informere dine foreldre om forhold som berører din fysiske eller psykiske helse, må de som hovedregel ha ditt samtykke til å gjøre det.

Men, i pasientrettighetsloven er det også tatt inn en bestemmelse som sier at informasjon kan gis til foreldrene, dersom dette anses som nødvendig for at de skal ivareta sitt foreldreansvar. Foreldrene dine har foreldreansvar for deg fram til du er 18 år. Informasjon om at du har det så vanskelig at du har tenkt på å ta livet av deg selv faller inn under informasjon som kan anses å være nødvendig for at foreldrene dine skal kunne ivareta sitt foreldreansvar. Du kan lese mer om foreldres plikter i lov om barn og foreldre, eller barneloven som den også kalles.

Når det kommer til stykket er det du spør om altså en vurdering som gjøres av legen eller psykologen i hvert enkelt tilfelle. Han eller hun vil i så fall også drøfte dette med deg før vedkommende sier noe som helst til noen. Jeg synes ikke du skal være så bekymret for dette, for psykologer videreformidler ikke taushetsbelagt informasjon uten samtykke fra den det gjelder med mindre de anser det som helt nødvendig. Jeg synes det er fint å høre at du vil snakke med noen om det som er vanskelig, for vi vet at veldig mange får det bedre av det! 

Jeg håper dette svaret kan være til nytte for deg og ønsker deg lykke til!

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme