Hopp til hovedinnholdet

Deprimert for tiden. Har en søster som er god i alt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er veldig deprimert for tide. jeg har en eldre søster som er god i alt, så foreldrene mine stiller veldig høye krav til meg. både på skolen og fritiden.jeg har blitt mobbet (plaget) i flere år,det har ikke vært noe stort, men det har alltid plaget og såret meg. Det har aldri vært noe fysisk og jeg er ikke engang sikker på om de som plager meg er klar over at det de sier sårer meg. jeg får hele tiden høre at søsteren min er bedre enn meg, penere enn meg og hvis jeg gjør noe feil får jeg høre at hun hadde klart det. og det er som regel mine "venner" som sier dette. jeg er veldig glad i søsteren min og vi er veldig nære, men jeg tørr ikke å si til henne at jeg er deprimert, fordi jeg er for redd. jeg har ikke sagt det til en sjel. det at jeg er så deprimert hele tiden har ført til at jeg har store søvnproblemer og det har ført videre til migrene. På skolen får jeg sånn passe gode karakterer,men foreldrene mine maser hele tiden på at jeg må gjøre det bedre for det gjorde søsteren min. jeg er veldig skolelei og jeg har vansker for å få med meg tingene som blir sagt. Og jeg tror det er fordi jeg ikke har noen veldig gode venner, jeg har alltid vært en "backup plan" så folk kommer til meg når bestisen dems er borte. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg sitter innelåst på rommet mitt og gråter når jeg ikke er på skolen eller på trening. jeg trenger virkelig hjelp men jeg vet ikke hvordan jeg kan fikse det eller si det til noen. jeg tenker ofte på selv skading men jeg klarer ikke når jeg hele tiden må omgås folk for jeg orker ikke spørsmål. vær så snill og hjelp meg!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei, jente 13 år.

Det er bra at du henvender deg til ung.no.

Du skriver at du ikke har det bra for tiden. Du sier at du er deprimert bl.annet fordi dine foreldre stiller for store krav til deg og hele tiden sammenlikner deg med søsteren din.

Det jeg hører, utfra det du skriver, er at du er midt i pubertetsutvikling. Dette er en av de vanskeligste tidene i et barn/ungdoms liv. Du skal finne din identitet, finne ut hvem du egentlig er.

På denne veien trenger barn/ungdom støtte og forståelse fra de nærmeste, og ikke kritikk. Men det er vanskelig også for foreldre og søsken . Det er ikke alltid så lett å forstå barnet/ungdommen som er «under ombygging».

Jeg tenker at det lureste du kan gjøre er å vise disse mailene til dine foreldre. Dette for at de lettere kan sette seg inn i hvordan du har det og på hvilken måte de kan hjelpe deg videre slik at du kommer ut av depresjonen.

Du skriver bra, det er viktig at du fortsetter med. Det er viktig å få tankene ned på papiret, det gjør dem lettere å håndtere.

Om du vil kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge 116111 (gratistelefon), så kan vi kanskje hjelpe deg videre.

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser