Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Har anoreksi og hater kroppen min, trenger tips til hvordan like kroppen.

Jente 18 år
 

Spørsmål

. Har anoreksi Jeg spiser 4 måltider om dagen + mellommåltider, men tankene spinner 24/7 i mat og trening. Tips til hvordan like kroppen? Og se fordeler til å gå opp mer i vekt enn bare helt på kanten til normalvekt? Jeg er på 45. Skal egt på 47 (dt har sykehuset jeg har vært på sakt) men jeg tror kroppen til opp til 50 kg fordi det var det jeg var på før. Men da kommer jeg til å hate kroppen enda mer!! Åh! Jeg vil bare være fornøyd! Jeg føler meg feit hele tida!

Besvart 14.10.2018 21:38
 

Svar
Hei

Det er strevsomt å være i den fasen du beskriver du er i. I behandlingen av anoreksi er det veldig mange som får en dårlig følelse når de går opp i vekt og spesielt i den tiden man nærmer seg normalvekt. Det er mange som snakker om den feite følelsen som kan komme plutselig eller være der over tid. Du kan lese mer om den på nettros.no.

For å få et bedre forhold til kroppen sin er det ulike ting man kan gjøre. Noen har nytte av å skrive ned hva man trenger kroppen sin til. Og fokusere på hvorfor man trenger en frisk og sunn/sterk kropp. Det kan også være nyttig å skrive ned og snakke om alt man kan gjøre når man har en frisk kropp. 

Når man har strevd med spiseforstyrrelser har man vendt seg til å tenke mye rundt mat og kropp. På vei ut av en spiseforstyrrelse må man øve på å tenke på andre ting og tvinge seg ut av det gamle sporet hvor kroppstenkning tar mye plass. Du kan derfor også si til deg selv når tankene om kroppen tar overhånd, "Nå må jeg forsøke å få tankene over på noe annet. Kroppstenkning er ikke godt for meg." Dette kan du få videre hjelp av behandleren din med. Det kan hjelpe å snakke om de vanskelige tankene og det kan hjelpe å øve på å tenke om dette på alternative måter. 

Det finnes mange fordeler med å gå opp i normalvekt. Undervekt vil gi deg mange forstyrrede tanker om mat og kropp. Normalvekt vil kunne gi deg muligheten til å tenke på andre ting som er mer positivt for deg. Hjernen til den som er undervektig er mindre og fungerer mindre fleksibelt enn hjernen til de som har normalvekt. 

Normalvekt vil også føre til at kroppen din utvikler seg normalt. Benbygningen din vil kunne utvikle seg videre slik at den kan ta igjen det den har tapt i den perioden du har vært syk. 

 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Vi blir fra ung alder utsatt for tydelige og strenge skjønnhetsidealer, og som følge av et sterkt kroppspress kjemper vi for å være perfekte. Dårlig selvfølese blir konsekvensen for mange.

Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Bli mer bevisst på tankene dine

Hvorfor tenker jeg som jeg gjør?

Visste du at du selv kan bestemme hva som skal være viktig for deg og hva du tenker på?

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser