Hopp til hovedinnholdet

Det er noe jeg har lurt skikkelig mye på i det siste. Jeg føler at hver gang jeg er forkjølet har jeg mensen. Og at jeg ofte har litt småvondt i halsen rett før eller i starten av menstruasjon. Jeg holder på med langrenn, og derfor er dette virkelig irriterende. Kan det være sånn at man har dårligere immunforsvar i forkant av menstruasjon? I så fall; kan p-piller eller noe annet hjelpe på dette

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Det er noe jeg har lurt skikkelig mye på i det siste. Jeg føler at hver gang jeg er forkjølet har jeg mensen. Og at jeg ofte har litt småvondt i halsen rett før eller i starten av menstruasjon. Jeg holder på med langrenn, og derfor er dette virkelig irriterende. Kan det være sånn at man har dårligere immunforsvar i forkant av menstruasjon? I så fall; kan p-piller eller noe annet hjelpe på dette?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
 
Hei!

Rett før mensen er det spesielt store hormonelle forandringer. Østrogen og progesteron er to hormoner som er på topp når  kvinnekroppen forbereder for en mulig graviditet (før menstruasjon). Disse hormonelle endringene kan forårsake symptomer som for eksempel hodepine/litt influensalignende symptomer. Disse hormonelle forandringene kan også påvirke immunsystemet i kroppen. Immunsystemet produserer mindre immunceller, og derved blir kroppen mer følsom for virus. Dette skjer når kroppen er mest sårbar. Derfor kan  det være lettere å få en tendens til infeksjonen som kan gi feber, tretthet, muskelsmerter og halsonde i denne perioden

 Dagene før menstruasjon er full av forskjellige kroppslige forandringer. Derfor trenger kroppen litt tid til å tilpasse seg disse forandringene. PMS (premenstruelt syndrom)-symptomer kan være noe av den samme reaksjonen fra kroppen.

Så hva kan bedre din situasjon? P-piller hemmer eggløsning, men innholdet av gestagen kan hos noen kvinner gi bivirkninger som likner premenstruelle plager. Studier har vist at en nyere p-pille som inneholder gestagenet drospirenon, som finnes i p-pillemerkene Yasmin, Yasminelle og Yaz har gunstig effekt ved pms. Mulig denne kan hjelpe deg også. Nattlysolje er også et middel som brukes mot PMS. Mulig dette også kan være gunstig i din situasjon.

Anbefaler at du diskuterer dette med legen din. Mulig andre tiltak som kan styrke immunforsvaret også kan hjelpe deg.

Anbefaler at du leser svar fra Ung.no om pms; www.ung.no/oss/psykisk/dep/192758.html

Hilsen jordmor, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


Quiz: Hva vet du om dine klagemuligheter?

Hvem arbeider for å håndheve etiske regler for internett?