Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Noen spørsmål om den første mensen

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg er en jente på 15 snart 16 år. Jeg er litt bekymret fordi jeg ikke har fått mensen. Selvfølgelig vil jeg ikke ha mensen og jeg nyter livet uten den, er likavell litt bekymret. Jeg har sett på tidligere svar rundt dette hvor dere har sagt a man bør kontakte legen sin dersom man ikke har mensen som 16 åring. Jeg har hatt utflod i noen måneder, er det noen grunn for meg å oppsøke lege? Burde jeg være bekymret? En annen ting jeg lurer på er kjenner man om man får mensen? La oss si at jeg sitter i klasserommet klarer jeg å kjenne om jeg får mensen og rekker jeg gå til do å ta på bind før jeg har blødd igjennom?

Besvart 12.01.2018 23:04
 

Svar
Hei jente 15 år.

Takk for spørsmål.

Du skriver at du er bekymret fordi du ikke har fått din føste mens enda. Du skriver også at du har hatt utflod i noen måneder, og det i seg selv er et tegn på at alt er som det skal med deg. De fleste jenter har utflod i enten 1-2 år eller i noen måneder før de får den første mensen.

Det er ikke alltid man kjenner når mensen kommer, men som regel så kommer det bare noen dråper med en gang. Derfor rekker man å gå på do når man kjenner at det blir litt vått i trusa, og man kan da ta på seg et bind o.l. Det kan være lurt å ha en pose med bind og en ekstra truse i et rom i sekken i tilfelle mensen kommer når du er på skolen.

Jeg tenker at du ikke trenger å bekymre deg. Dette kan du se an i en lang periode til. Jeg tror du kommer til å få mensen i løpet av 2018. Om du fortsatt ikke har fått den neste nyttårsaften, kan du oppsøke lege (men det tror jeg ikke du kommer til å trenge).

Håper dette var til hjelp for deg og lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du ikke fått mensen ennå? Eller kommer den hver måned nå, regelmessig eller ikke? Er det ok, eller er det en plage hver gang? Mensen vil komme i 35-40 år av en kvinnes liv, så det er viktig å prøve å leve godt med den.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet