Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Jeg klør øfte i underlivet og har begynt å få en slaks brun utflod, har sett at man kan kjøpe  piller og krem på apoteket. Kan jeg gjøre det uten å ha med foreldre? Burde jeg dra til legen før jeg tar en sånn kur i tilfelle det ikke er sopp?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 14 år gsmmel jente og jeg er veldig redd for at jeg har sopp! Klør øfte i underlivet og har begynt å få en slaks brun utflod, har sett at man kan kjøpe sånne piller og krem på apoteket, men kan jeg gjøre det uten å ha med mamma eller pappa? Syns sånne ting er veldig flaut å snakke om. Og burde jeg dra til legen før jeg tar en sånn kur i tilfelle det ikke er sopp? Hilsen stressa jente

Besvart 13.01.2018 01:07
 

Svar
Hei!

Det å klø litt i underlivet av og til er ikke uvanlig. Det kan være helt normalt. Om det begynner å klø mellom kjønnsleppene, eventuelt skjedeåpningen, og slimhinnen blir tørr, rød og/eller sår, kan det være tegn på ubalanse. Kanskje har du brukt for sterk eller mye såpe? Forsøk en periode uten såpe, og bare vann. Eventuelt kan du bruke parfymefri babyolje å vaske deg med eller smøre med etter vask, så kan problemet være løst.

Merker du at det klør inne i skjeden, at den føles sår og kanskje rødt rundt skjedeåpningen og utfloden din endrer seg til å bli mer hvit og klumpete, har du mest sannsynlig fått en soppinfeksjon. Om du er sikker på at du har en soppinfeksjon, kan du fint forsøke behandling med Canesten salve /stikkpiller som du kjøper på apoteket uten å oppsøke lege først. Du kan kjøpe dette på apoteket helt selv uten å involvere dine foreldre om du vil det. Dersom behandlingen ikke skulle virke, vil jeg imidlertid anbefale deg å oppsøke helsesøster, Helsestasjon for ungdom eller lege for å få en sjekk.

 

 
Hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Utflod - til glede og bekymring

Undertøy på tørkesnor (colourbox.com)

Utflod fra skjeden er noe alle kvinner har. Normal utflod holder underlivet friskt og gir god glid ved samleie. Forandring i utfloden kan være et tegn på en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden eller sykdom.

Les mer

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet


Quiz: Hva vet du om husdyr?

Hvilke dyr regnes som smågnagere?