Hopp til hovedinnholdet

Får ikke lov å kjøpe elsykkel/moped, har foreldre rett til det og burde jeg få lov til å bruke konfirmasjons penger på det.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har veldig lyst på en elsykkel/elmoped. Men foreldrene mine vil IKKE at jeg skal kjøpe det. Har de rett til det og burde jeg få lov til å bruke konfirmasjons penger på det. Jeg kommer jo også til å bruke vanlig sykkel så de kan ikke si det er 100% latskap da.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
I utgangspunkt kan du bestemme selv over pengene du har fått til konfirmasjonen. Foreldrene dine har imidlertid et foreldreansvar for deg frem til du fyller 18 år, og dersom de er bekymret for at du skal bruke pengene på en måte som ikke bra for deg, kan de likevel ta fra deg rådighetene over pengene. Dette er fordi foreldrene dine i kraft av foreldreansvaaret har en rett og plik til å ivareta dine interesser på best mulig måte. 

Det betyr at dersom de mener det er feil bruk av pengene å ivistere i en elsykkel/ elmoped, så kan du bestemme at du ikke får lov til det.

Det eneste du kan gjøre er å snakke med dem og argumentere på den god måte på hvorfor du synes det er nyttig for deg. 
Det er finrt ta du legger vekt på å fortsatt være aktiv, fordi det er bra for deg og godt for kroppen din.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hva kan du bestemme selv?

Jente som lurer på noe (colourbox.dk)

Det er viktig å være klar over at du i utgangspunktet har selvbestemmelse i alle saker som angår din helse fra du har fylt 16 år. Det er den helserettslige myndighetsalderen. I noen tilfeller kan du bestemme selv allerede fra 12 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine