Hopp til hovedinnholdet

Får ikke sove etter inntak av ecstasy

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg prøvde dop for sånn 4 dager siden, det var ecstasy og neste dag tok jeg en til med en venninne, det var jo morsomt å sånt men sendere begge di dagene så fikk jeg ikke til å sove. Å nå er det noen dager siden jeg tok å nå er det sånn at jeg våkner hver natt i 4/7 tiden å bare har sovet sånn 4 timer å det er så rart, å jeg savner bare å kunne såve.... hva skal jeg gjøre? Tror du det kommer til å fikse seg? Å at jeg får såve normalt igjen?

Besvart 15.07.2019 17:46
 

Svar
Hei

Det er slik at inntak av MDMA  (ecstasy) kan påvirke en persons søvnmønster og drømmer, i en viss periode etter inntaket. I hvor stor grad dette er tilfelle, avhenger hovedsakelig av hvor mye MDMA man inntar. Svært enkelt forklart fungerer MDMA slik at det øker produksjonen (men senker gjennomstrømningen) av serotonin i hjernen; resultatet av dette er en intens lykkefølelse så lenge rusen varer. Etter en slik episode har hjernen behov for å "gjenoppbygge" sine serotoninlagre, noe som kan ta noen dager eller opptil noen uker, litt varierende fra person til person og størrelsen på inntaket. Det er ganske vanlig å føle seg deprimert og/eller utmattet i denne perioden.

Serotonin påvirker ikke kun vår lykkefølelse, men bidrar også til å regulere vår døgnrytme og vårt søvnmønster.

Når serotoninbalansen endres/forstyrres, vil dette også påvirke døgnrytmen og søvnmønsteret, i hvert fall så lenge hjernen fremdeles gjenoppbygger denne balansen tilbake til normalen. Derfor er det fullt mulig at enkelte sover dårlig i etterkant av en MDMA-rusepisode, selv om dette kan være svært fysisk utmattende.

Ta gjerne kontakt med RUStelefonen om du ønsker et mer konkret svar på hvor lenge du må forvente å ha søvnvansker. 

Dette vil mest sannsynlig ordne seg på sikt, men jeg blir jo litt bekymret for deg når du forteller om bruken av MDMA. Det kan være bra for deg å snakke med en trygg voksne om hvordan du har det.

Ring gjerne RUStelefonen eller snakk med noen på helsestasjon for ungdom.

Ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om rus? Spør RUStelefonen!

Rustelefonen

Hva er khat? Hva er bivirkningene av amfetamin? Hvor full blir jeg av en sekspakning øl? Blir man kåt av Ecstasy? RUStelefonen gir deg faktabaserte, ikke-moraliserende svar og du er anonym.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler