Hopp til hovedinnholdet

Jeg har røyket hasj hver dag i 4 år nå, og lurer på hvorfor i huleste det blir spredd så latterlig mye skremselspropaganda som ikke stemmer overrens med mine erfaringer i det heletatt? Hvorfor i huleste skal samfunnet absolutt undertrykke folk som velger et TRYGGERE rusmiddel enn alkohol? Er det fordi myndighetene absolutt må opprette en falsk fiende som man kan legge all skyld på?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, Jeg har røyket hasj hver dag i 4 år nå, og lurer på hvorfor i huleste det blir spredd så latterlig mye skremselspropaganda som ikke stemmer overrens med mine erfaringer i det heletatt? Alle andre hasjrøykere jeg har pratet med har akkurat den samme oppfattningen som meg. Hvorfor skal ikke jeg, som ikke liker å drikke alkohol, få lov til å røyke en joint når jeg drar på fest istedenfor å drikke meg sørpe dritings, kaste opp og være fyllesjuk hele neste dag? Trappetrinnsteorien er forsåvidt også ren skjær generalisering, dette er da noe som her helt individuelt! Jeg har jo aldri testet noe som helst annet ulovlig rusmiddel enn cannabis, og jeg føler heller ikke noe som helst sug etter å gjøre det. Kopiert fra Rusinfo.no: "Dette mener ungdom som har brukt hasj selv: - Du går av på feil stasjon på t-banen. - Du føler at du ikke veit noen ting, leser samme Donald Duck fem ganger før du oppdager at det er det samme bladet. - Du greier ikke å følge med i diskusjoner fordi du glemmer hva den andre har sagt. - Du greier ikke å følge med på skolen. - Du husker ikke togtider. - Du greier ikke å regne sammen små summer når du skal betale noe i kassa. - Du kommer for sent til avtaler med kjæresten. - Du får mindre lyst på sex. - Du husker nesten ikke noe av filmen når du har vært på kino. - Du husker ikke hva som har skjedd på fest, og hvem du rota med. - Du husker ikke igjen folk du har hilst på mange ganger før. - Du blir mindre sjenert, men det kan gjøre at du ligger med noen du ikke hadde lyst til å ligge med. - Venninna mi hadde sex når hun var rusa, og ble gravid. Hun er 16 år. (Basert på utsagn som ungdom har kommet med til Uteseksjonen.) - Problemet er at du får et jævla dårlig følelsesliv når du fyrer. Du gråter aldri. Du er nesten aldri lei deg. Hvis du er sammen med en jente og hun slår opp, tenker du: Hva faen gjør det? " Dette her kjenner jeg meg ikke igjen i det heletatt! Dette er jo bare tull, ingenting stemmer! Hvorfor i huleste er det økt sjangse for å bli gravid når man har røyka hasj? Jeg husker da navnet på alle jeg har hilst på før, har ingen problemer med å huske tog- og busstider. Ingenting av det her stemmer, alt er jo bare TULL!?!? Hvorfor i huleste skal samfunnet absolutt undertrykke folk som velger et TRYGGERE rusmiddel enn alkohol? Hva med å ta en titt på f.eks tobakk som er ti ganger mer helseskadelig enn hasj? Er det fordi myndighetene absolutt må opprette en falsk fiende som man kan legge all skyld på? ("Oss mot dem-teorien"). Mvh, Oppegående, selvstendig, og livsglad hasjrøyker.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Det enkle svaret på hvorfor Cannabis er ulovlig er at man forventer at en legalisering vil føre til at flere bruker stoffet, noe som igjen vil føre til at flere får problemer pga. stoffet. Spørsmålet burde kanskje heller være, hvorfor er alkohol lovlig når vi ser hvor mange problemer dette rusmiddelet skaper for samfunnet? Og grunnen til at det ene er ulovlig, mens det andre er lov, er nok hovedsakelig kulturelle. Alkohol er et rusmiddel vi har benyttet veldig lenge i Norge, mens cannabis først fikk utbredelse som rusmiddel i Norge på 1960-tallet.

 

Når det gjelder cannabis som "gateway drug", eller "døråpner" til andre illegale rusmidler, så er det ingen tvil om at det er en statistisk sammenheng mellom hvor mange ganger man har forsøkt å bruke cannabis og sannsynligheten for at man også har brukt andre illegale stoffer. Det er dessuten slik at cannabis gjerne er det illegale stoffet man forsøker først. Hvorfor det er en slik sammenheng, er imidlertid et annet spørsmål, og svaret er nok ikke først og fremst knyttet til egenskaper ved selve stoffet.

 

Når det gjelder de utsagnene som du skriver at du ikke kjenner deg igjen i, så er dette faktiske utsagn fra ungdommer som har brukt cannabis. Det er imidlertid naturlig at man har ulike erfaringer med og opplevelser av dette stoffet. Du må dessuten være klar over at her er kun de negative utsagnene tatt med. Disse ungdommene har trolig også hatt positive opplevelser knyttet til cannabisbruk, på samme måte som du sikkert har opplevd negative konsekvenser knyttet til hasjrøyking i løpet av de fire årene du har brukt stoffet. (Og det er ingen som påstår at det er lettere å bli gravid når man har røyket hasj. Man blir imidlertid mindre kritisk når man er ruset, og det er kanskje en større sannsylighet for at man har ubeskyttet sex for eksempel.) 

 

 

Hilsen RUStelefonen 08588
Ring eller send SMS til 08588

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hasj
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hasj


Quiz: Hva vet du om søvn?

Er søvn ekstra viktig når du driver aktivt med idrett?