Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med selvfølelsen, er mye lei meg og tror ingen er glad i meg.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 17år Jeg har kjæreste og familie jeg er glad i! Men når jeg var mindre har jeg hatt problem med å stole på folk og blir fortsatt mye nervøs og paranoid Jeg tenker at kjæresten min kun er sammen med meg fordi han vil passe på meg, slik at jeg ikke får sammenbrudd.. Vi krangler enn del men han er det beste som har skjedd meg.. Jeg sliter med selvfølelse og at ingen er glad i meg og at de rundt meg hadde hatt det bedre uten meg.. Dette er noe det er vanskelig å sette ord på, men er så mye lei meg og lurer på hva jeg kan gjøre :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du forteller at du har familie og en kjæreste som du er glad i, men allikevel tror du ingen egentlig er glad i deg og du sliter med selvfølelsen. Det synes jeg er trist å høre.
Alle mennesker har behov for å føle seg elsket, og at noen bryr seg om dem og er glade i dem. Jeg vet ikke hvor lenge du har følt det slik, men uansett er det fint at du sier noe om det og ønsker å gjøre noe med det.

Husk at det er forskjell på å føle at noen ikke er glad i deg og om noen faktisk er glad i deg eller ei. For jeg tipper at det er mange mennesker - familie, kjæreste og venner - som hadde svart JA!! hvis jeg spurte dem om de var glad i deg! Så hvordan kan du få tilbake denne følelsen?

Det jeg råder deg først til å gjøre er å snakke med noen du har tiltro til. Det kan være en i familien, en venn, en lærer du stoler på eller helsesøster. Det kan være godt å snakke om disse tankene og følelsene du har med noen andre. De kan også hjelpe deg med å finne gode løsninger og metoder for at du skal få det bedre.

Råd for bedre selvtillit og selvfølelse:
Stol på at du er bra nok. Ikke sammenlikn deg selv med andre, men prøv heller å være en bra utgave av deg selv. Familien, kjæresten og ekte venner setter pris på deg for den du er. Du fortjener kjærlighet, du er verdt noe og det er mange som er glad i deg! Det var jo derfor kjæresten din ble sammen med deg.
Og husk at du er en like viktig del av familien din som de andre.

Du kan også forsøke denne øvelsen: stå foran speilet og si to ting du er fornøyd med hver dag. Det er en vanskelig øvelse, men den kan gi deg en god del mer god selvfølelse.

Du sier du har vanskeligheter med å stole på folk. For å slippe folk innpå seg, må man tørre å "lukke opp" litt og gjøre seg litt sårbar. Det samme gjelder når man er i et kjæresteforhold. Det er litt skummelt, men våger man, kan det bli fantastisk. Man må si til seg selv at man må kanskje tåle å bli såret, men hvis man ikke tar den sjansen, vil man heller ikke få oppleve det helt store og nære. Og så kan det være til hjelp å være litt "psykolog" for seg selv, og gi seg selv minst tre daglige doser med ros, skryt og positive meldinger. Fortell deg selv daglig at DU er verdifull, DU er flott og du KAN få til det du vil!

Jeg håper at dette svaret kan hjelpe deg litt med det du strever med. Nedenfor legger jeg ved noen artikler som du også kan lese.

Ta godt vare på deg selv. Du er et flott menneske som det er verdt å ta vare på og de rundt deg er glade i deg!

Lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse