Hopp til hovedinnholdet

jente 17, føler meg alene og ser ikke noe positivt i fremtiden lengre

Jente 17 år
 

Spørsmål

Eg har slitt veldig i det siste med at eg føler meg så aleine. Føler ikkje eg har så mangen venner på den internatskulen eg går på no, føler meg så utenfor i fellesskapet. Eg prøver så godt eg kan, men er veldig vanskelig. Har vurdert å flytte langt vekk for å ta påbygg, en ny start. Eg føler at når eg er sånn utanfor så er det noko galt med meg, eg sliter veldig med å sjå det positive ved megsjølv. Eg klager konstant på at eg ikkje føler meg bra nok, derfor eg føler at eg ikkje er bra nok, og at ingen gutt vil bli sammen med meg fordi eg er ein fiasko. Eg veit rett og slett ikkje kva eg skal gjere lengre, eg hater korleis eg har det no. omtrent ingen venner og har det veldig tøft psykisk fordi eg hadde eit vanskelig år i fjor. Eg har liksom tenkt at det hadde vert godt å berre hoppe utanfor eit stup for å slippe den smerten eg bærer på med at eg ikkje er bra nok, da hadde all smerten forsvunne. Eg e stuck og aner ikkje kva eg skal gjere,fordi ser ikkje noko positivt i framtiden lengre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i en så tung periode. Det er vondt å høre hvordan du har det, og hvor alene du kjenner deg. Å ikke være del av et fellesskap er kjempeleit, og det er nok flere som kan kjenne seg igjen i det du skriver om hvor slitsomt og trist det kan være.

Du forteller om at du har negative tanker om deg selv og din egen verdi. Du beskriver at du legger skylden på deg selv for at du ikke har venner eller kjæreste. Det virker som du har mistet troen på at du har gode egenskaper som andre også kan sette pris på. Bare ut fra det du skriver, så tenker jeg at du virker å være en jente som ikke gir så lett opp når ting er tøffe. Du velger for eksempel å skrive inn til oss selv om du sliter, og du skriver på en måte som gjøre det lett å sette seg inn i situasjonen din. Det å få til å forklare egne vansker så bra, er en egenskap som tyder på at du er reflektert og at du har et godt utgangspunkt hvis du søker hjelp.

Flere som opplever utfordringer i livet kan føle at tankene bli mer ryddige og at de får mer oversikt ved å skrive ned hva de er mest opptatt av, og hvordan dette påvirker dem. Jeg vet ikke om du har forsøkt dette men det kan kanskje være en ting du kan teste ut for å sorte litt for deg selv? Når man skriver ned ting får man det liksom plassert litt ut, og det kan føre til at man ser nye løsninger og sammenhenger. Så er det også lettere å få andre til å skjønne hvordan man har det hvis man viser frem noe man har skrevet selv. Om du velger å gjøre det slipper du å si så mye, samtidig får du forklart det du vil. 

Har du noen du kan gå til nå? Hvis ikke er det mange muligheter hvor du kan få hjelp. Når man har det tungt, og spesielt hvis man tenker at man ikke orker livet mer, så er det viktig og rett å oppsøke støtte. 

Gå til helsesøster på skolen din. Hun har taushetsplikt og kan bli en viktig støttespiller. Hvis du ikke vil eller kan gå til helsesøster, så kan du dra til det som heter helsestasjon for ungdom i den kommunen du bor i. Det er gratis og du får noen å snakke med uten å måtte vente lenge. Det er også mulig å dra til fastlegen din. Legen kjenner til hvordan du kan få god oppfølging og kan lage en henvisning. 

Det viktigste (og kanskje vanskeligste) er å si i fra til noen om hvor ensom du er og hvor vondt du har det nå. Enhver voksen som får vite dette bør ta deg på alvor og tenke sammen med deg på hvordan dere kan finne gode løsninger slik at du får det bedre. 

Husk at du når som helst på døgnet kan ringe gratis til hjelpetelefonen på nummer 116 123. Der er det folk som kan lytte og komme med flere råd. Noen ganger føler man at man får best hjelp hvis man snakker direkte med noen. På hjelpetelefonen forplikter du deg ikke, og du kan til og med være anonym om du vil. 

Se også artiklene nedenfor, der er det mer tips.

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør man når man kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg, eller gjør du en innsats for å få venner selv? Les hva ungdommer selv mener!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse