Hopp til hovedinnholdet

Dårlig samvittighet for alt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har dorlig sanvittighet for alt noen ganger kan jeg ikke komme på hvorfor jeg har dorlig sanvittighet nesten uansett hva jeg gjør har dere noen tips til Ossen man kan slutte og ha dorlig sanvittighet for de minste ting det er veldig plagsomt og jeg sliter felt med det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!

Det å ha dårlig samvittighet er også en naturlig følelse som trenger å være der. Det er en følelse som noen ganger kan være berettighet, men det er ikke alltid man har noen grunn til å ha dårlig samvittighet. 
Det å ha en samvittighet er en bra egenskap. Den er med på å korrigere hva du gjør av rett og galt, og hva du opplever som riktig og galt. Når du får dårlig samvittighet selv når du ikke har gjort noe, eller tenker å gjøre noe galt, har det tatt litt overhånd. 
Det kan være slik kan bli slik fordi du har blitt tildelt mye skyld oppigjennom, eller det kan være andre "følelseskoblinger" som bare skjer uten noen spesiell grunn. 
Når noen følelser kommer så sterkt, kan man stoppe opp litt og prøve å finne ut av hva slags tanker som ligger bak den sterke følelsen. Hvorfor har jeg dårlig samvittighet nå? Er det noen grunn til å føle det slik? Hva kan du gjøre for å endre måten du tenker på?
Dette er spørsmål du kan få hjelp til å svare på ved å snakke med en voksen du har tillit til. Det kan være foreldre, en lærer, helsesøster på skolen eller en annen du stoler på,

I artiklene nedenfor får du gode råd.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Samvittighet, en fin ting?

Samvittightet (colourbox.com)

Samvittighet er noe vi kjenner inni oss, en følelse eller tanke om hva som hjelper oss med å skille på hva som er rett og galt.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvtillit og selvfølelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvtillit og selvfølelse