Hopp til hovedinnholdet

Etter hver gang vi har hatt sex, så blir jeg så utrolig sår og øm i skjedeåpninga.

 

Spørsmål
Hei! Vel, altså. Sex er noe som plager meg veldig for tiden, for å si det sånn. Jeg og kjæresten min lå sammen for en god stund siden, var første gangen for oss begge, og joda, greit nok det. Men altså, jeg har litt forskjellige problemer med det. For det første, så gjør det nokså vondt når han skal stikke den inn i meg først. Når han først er inne, er denne smerten borte, men mens han holder på med å stikke den inn, så gjør det som sagt nokså vondt. Dette irriterer meg kraftig, vi har hatt sex en god del ganger nå, så skal jeg virkelig fortsatt være såpass trang? Det andre er at etter hver gang vi har hatt sex, så blir jeg så utrolig sår og øm i skjedeåpninga. Dette er et stort problem for meg, for om vi da skal ha sex igjen neste dag eller senere på dagen, noe vi ofte har, så er jeg jo fortsatt sår, og da er sexen ganske vond for meg, omtrent under hele akten, spørs litt på vinkelen han kommer inn i. Om jeg skulle ha unnsluppet det, så hadde det blitt til at vi bare kunne hatt sex omtrent to ganger i uka, i og med at det tar et par dager før sårheta er borte, og det vil jeg jo ikke. Så, hvorfor er det slik? Er det noe jeg kan gjøre for å ikke bli så utrolig sår? Mitt tredje problem er det at jeg overhodet ikke kjenner noen form for nytelse under selve akten. Det er ikke godt for meg på noen måte når han er i meg. Dette irriterer meg ganske kraftig, i og med at sex da blir passe kjedelig, spesielt i de tilfellene når det gjør vondt under nesten hele akten, og dette drar seg jo ut når han kan holde i opptil en halvtime. Hvorfor er det slik? Er det noe jeg kan gjøre for å forbedre det? Jeg vet at det ikke er så unormalt, men de aller fleste kjenner jo i det minste litt nytelse under akten. Jeg bør kanskje også nevne at jeg aldri har kjent noen nytelse ved å fingre meg selv heller, kjenner kun nytelse ved klitorisstimulering. Og ingen av problemene grunner i at jeg ikke er kåt nok, det er jeg. Vi er svært flinke med forspillet. Og jeg synes jo det er koselig å ligge med kjæresten min, jeg elsker tanken på at han nyter det, men det veier jo ikke akkurat opp for situasjonen min. Jeg skal også nevne at vi bruker kondomer, kan det ha noe med det å gjøre? At jeg reagerer på kondomen, eller noe? Har planer om å begynne på p-piller etter sommerferien.
- Jente, 16 år.
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Du har helt rett i at det er en del som opplever dette, men det hjelper jo ikke deg...- og sex skal jo være godt og ikke en lidelse.

Dette med smerter og sårhet, spesielt i skjedeåpningen under og etter sex kan skyldes flere ting:

Det KAN som du antyder faktisk være en allergisk reaksjon på latex/naturgummi i kondomene. -Det er det aller første jeg ville forsøkt å gjøre noe med: Kjøp latexfrie kondomer på apoteket (En type heter Durex Avanti, og det finnes også muligens andre typer). -Dere kan også evt. få tak i det gratis på helsestasjon for undgdom. P-piller i stedet, som du har vurdert, er selvsagt også et alternativ.

Noen KAN også reagere allergisk eller med en overfølsomhet på glidemiddelet som kondomet er satt inn med, men det er nok mindre vanlig.

Problemet KAN skyldes en vaginitt, en ubalanse i den naturlige sopp- og bakteriefloraen i skjeden. -Smerter og sårhet KAN være en konsekvens. -Dette kan evt. fastslås ved en legeundersøkelse, og jeg anbefaler det. Glidekrem anbefales for å redusere sårhet og belastning på slimhinnene. (Hvis man da tåler glidekremen)

Hvis man har opplevd at samleiet har vært ubehagelig flere ganger, kan det også bli en underbevisst reaksjon at muskulaturen rundt skjedeåpningen trekker seg sammen eller at det faktisk ikke blir så vått og "klart" som lysten skulle tilsi at det var. Å bruke glidekrem anbefales for å gjøre det så glatt og mimimalt ubehagelig som mulig for å evt. bryte denne sirkelen.

Hvis plagene dine vedvarer, vil jeg absolutt anbefale deg å prate med en lege om det.

Når det gjelder det med nytelse under selve samleiet, så tenker jeg at det aller først er viktig å få gjort noe med det ubehaget du har ved samleie. Seksualiteten er et finstemt instument, og når det er forstyrrelser som smerter eller stress, skal det mye til for at man skal greie å finne frem til noen stor nytelsen og en evt. orgasme, samtidig med det smertefulle.

Når du har funnet en løsning på det smertefulle, kan du utforske nytelsen nærmere og se om du kan finne frem til nytelsesfull stimulering i skjeden som kan føre frem til en skjedeorgasme. Du oppnår jo orgasme ved klitorisstimulering, og det med stimulering av klitoris samtidig med-, i forkant av- og evt. etter samleiet kan gjøre samleiet til en større opplevelse for deg også.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hjelp ved seksuelle utfordringer

Jente og gutt i en seng (colourbox.com)

Har du problemer med reisning, tørrhet eller orgasme, kan et lite "treningsprogram" være verdt å prøve ut.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex


Quiz: Kva veit du om sol og solarium?

Kva er den viktigaste årsaka til at vi har 500 % meir hudkreft nå enn på t.d. 1950-talet?