Hopp til hovedinnholdet

Vi er 15 år gamle og ønsker å ha sex med hverandre..

Jente 15 år
 

Spørsmål

Heihei, en veldig usikker jente på 15 her. Jeg er veldig forelsket i en gutt som er veldig forelsket i meg også, men bor to timer vekk. Han besøker meg såvidt en helg i månen, men nå begynner dette å bli litt stress å vanskelig. Men greia er at vi har veldig lyst ti å ha sex, begge er født i 2001 å jomfru. Vi ser liksom ikke helt poenget i å vente liksom, tenk hvis vi har mista kontakten å sånt om et år når begge er 16.. Å vi er begge veldig modne både fysisk og syklisk så ser ikke noe grunn for bekymring. Begge er klare og har lyst på litt mer spenning i forholdet, så hvorfor vente? Vet det beste er å vente å sånt uansett, å sefølgelig skal det være godt beskyttet. Men kan vi få noe form for trøbbel? Er det strengt ulovlig? Har ikke veldig lyst til å si det til foreldrene mine med det første hvis dette er veldig galt you Know. Anyways, håper du skjønner poenget mitt her og hva jeg vil frem til, haha. Håper på svar:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei! 

Takk for at du skriver til oss. 

Jeg vil begynne med å si at det er helt naturlig at dere er nysgjerrige på det som har med sex og gjøre og at dere har lyst til å gjøre det sammen. 

Når det er sagt så er den seksuelle lavalder i Norge 16 år. Hvor gammel man er når man debuterer seksuelt varierer, noen har sex for første gang når de er ganske unge mens andre venter til det blir litt mer voksen. Dette handler blant annet om hvor moden man er. 

Når man skal ha sex er det vesentlig at man er klar for det, både fysisk og psykisk.  

Hvis man er veldig usikker kan det nok kanskje være lurt å vente, slik at man ikke gjør noe man vil angre på senere.

Det finnes mange grunner til at man kan vente med å ha sex, ofte er det knyttet til at man ønsker å være moden nok og at man har lært seg selv å kjenne først. 

Når det kommer til om dere kan få trøbbel eller lignende er nærmere beskrevet her:

Straffeloven § 302 sier at den som har seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år kan straffes med fengsel i inn til 6 år, hvis ikke forholdet også rammes av andre bestemmelser. Loven gjelder også der begge ungdommene er under 16 år. Straffeloven har også et unntak som sier at hvis de som har sex er "jevnbyrdige i alder og utvikling", kan straffen falle bort. 

Når det er sagt så blir man sjeldent straffet for dette, når det er frivillig sex mellom to jevnaldrene. Det vil ikke få noen slike typer konsekvenser med mindre det meldes til politiet.

Jeg vil råde dere til å tenke dere godt om før dere har sex. Hvis dere bestemmer dere for å ha sex sammen så er det viktig at dere bruker riktig prevensjon og er klar over hvilke konsekvenser seksuell omgang kan føre til.

Jeg forstår at dette kan være vanskelig å ta opp med foreldrene dine. Samtidig så kan det nok være nyttig for deg å snakke med noen voksne. Hvis du synes det blir for vanskelig å snakke med foreldrene dine, så kan du snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Til syvende og sist så er det deres valg, men jeg håper rådene var til hjelp.

Jeg legger ved noen artikler som jeg håper vil være nyttige.

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex