Hopp til hovedinnholdet

Er det tidlig å ha sex i en alder av 14 år?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Er det tilig å ha sex i en alder av 14 år?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Gjennomsnittlig debutalder for jenter er litt under 17 år, og for gutter litt under 18, så i forhold til det er jo 14 år ganske tidlig. Men det er først og fremst du som bestemmer når du er klar for å ha sex.

Når du er 14 år bør du først av alt prøve deg frem med deg selv. Onani er sunt, trygt og den beste måten å bli kjent med kroppen sin på. Du bør også finne deg en kjæreste som du trives med, og som du kan utvikle deg sammen med. Det er naturlig å begynne med kyssing og kosing, deretter kosing med mindre og mindre klær, og så kan man begynne å prøve seg frem seksuelt.

Det er ikke noe poeng å stresse med dette, du har hele livet på deg til å ha sex, og mye som skal prøves ut før du kommer dit.

Til slutt, følgende huskeregel: Man er aldri moden nok til å ha sex, om man ikke er moden nok til å bruke prevensjon! Å bli gravid når man er 14, er svært alvorlig, og man kan bli gravid hver eneste gang man har sex uten prevensjon.

Legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex