Hopp til hovedinnholdet

Er det p-pillene som gjør at jeg får mindre sexlyst?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 18år og har litt problemer med sexlyst. Jeg har snart gått på p-piller i 2 år og det er først nå det siste halvåret jeg har opplevd at jeg ikke har noen sexlyst. Dette har ikke vært et problem før nå. Jeg har en kjæreste jeg synes er veldig attraktiv, og hver gang han hinter til sex har jeg rett og slett ikke lyst . Jeg blir ikke kåt av noe og dette er et problem for oss i lengden. Hva kan forårsake dette? Er det p-pillene? Mvh

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål.

Du skriver at du har brukt p-piller i ca 2 år, og opplever nå at du har fått nedsatt sexlyst.

Nedsatt sexlyst er en kjedelig, men ikke veldig hyppig bivirkning av hormonell prevensjon, og kan i utgangspunktet komme ved bruk av alle de hormonelle metodene (ikke bare p-piller). Selv om du har fått denne bivirkningen av et merke p-piller, så betyr ikke det at du nødvendigvis vil få samme bivirkning av andre p-pillermerker eller andre metoder hormonell prevensjon. Så om du ellers synes p-piller er en ok prevensjonsform for deg, kan du gjerne forsøke andre merker for å se om du opplever det samme. Eller du kan forsøke en hormonfri periode for å se om det blir bedre for deg.

Det som taler mot at det er p-pillene som er årsaken, er at du har brukt p-pillene lenge uten å kjenne på dette problemet. Denne bivirkningen viser seg oftes innen noen måneder etter oppstart. 

Ellers er det vanlig at sexlysten varierer gjennom livet hos alle mennesker. Man er ikke alltid på topp når det gjelder sexlyst, uten at det er noen direkte årsak eller unormalt. Det er heller ikke uvanlig at par etter en viss tid opplever at de har et problem fordi de i starten av forholdet hadde mye mer lyst og hyppigere samleier, mens det etter en stund er mye mindre lyst (hos en eller begge) og sjeldnere samleier. Årsaken til det er ofte at en stund etter man ble forelsket, senkes nivået av "forelskelseshormonet" i blodet og som har vært med på å opprettholde et høyere lystnivå enn en vanligvis har. Utfordringen blir å finne måten å bli seksuelt opphisset på uten den gode hjelpen forelskelsen ga i starten. 

Det er også svært sjelden at begge i et parforhold følger hverandres behov/lyst til en hver tid. De fleste klarer å akseptere perioder med mindre sex enn en egentlig ønsker, men om periodene blir for lange og/ eller behovet er for ulikt kan det bli et problem, slik du føler det nå.

Kanskje skal dere tillate deg å ikke ha lyst en periode i isteden for å stresse og legge press på deg til å få lyst. Å få/ gi seg selv frihet til å være som du er nå, vil kanskje føre til at lysten kommer tilbake? Noen ganger er det slik at et forventningspress om sex (fra en selv eller den andre) får oss til å trekke oss vekk fra sex. Det kan bli til en ond sirkel som virker ødeleggende i parforholdet. Verken orgasme eller sexlyst er viljestyrt. Så selv om en ønsker det så skjer ingenting. Snarere tvert imot - jo mer du stresser med å få lyst og orgasme, jo mindre sjanse er det for at det skjer. Dette er ikke uvanlig, og er det vi kaller "stressrelatert" eller "prestasjonsangst". 

Løsningen kunne være å fokusere mindre på hvor ofte dere har sex/ hvor lite sexlyst du har, og mer på å være nært sammen. Mange overser og undervurdere hvor viktig nærhet og intimitet er for parforholdet, og oppdager at de kan klare lange perioder uten/ med få samleie om de klarer å bevare og sette pris på nærhet, flørt og intimitet i forhold til partner. Det er viktig å ta vare på denne intimiteten, kose seg med den og kanskje la den få dekke litt av avstanden mellom dere når det gjelder behov for samleier akkurat nå. Verd å forsøke?

Elles vil jeg råde deg til å snakke med noen, for eksempel helsesøster eller lege om problemet ditt. Kanskje det blir lettere å finne ut årsak og evt hva du/dere kan gjøre med det, gjennom en samtale med en fagperson. 

Håper svaret er til hjelp for deg.

Hilsen Sexologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når sexlivet blir vanskelig

Par i senga (colourbox.com)

Dere er verdens beste par, alt er bare lykke. Men en dag begynner noe å skurre – sexlivet fungerer ikke som før. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex