Hopp til hovedinnholdet

Kan man drikke alkohol når man bruker anti-HIV medisiner?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg var på fest i Thailand, og hadde kanskje sex med en gutt, men jeg var for full til å huske det.(isåfall varte det ikke lenge) Han bor i Thailand, men er selv britisk. Jeg vet ikke om han er smittet med hiv, eller om vi i det hele tatt hadde sex, men for å være sikker startet jeg å ta Lamivir og Teno-em. Spørsmålet mitt er: er det farlig å drikke alkohol når jeg går på disse tablettene? Hva kan isåfall skje? Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kan nesten virke som om du fortsatt er i Thailand og fått medisinene dine der, siden jeg ikke finner disse navnene i den norske felleskatalogen. Jeg har slått opp virkestoffet på disse og funnet noen medisiner som har de samme ingrediensene, men heter noe annet.

Det står ikke at det er farlig å ta disse sammen med alkohol. Det er allikevel anbefalt at du følges opp etter at du starter opp, og tar en del blodprøver for å se at du ikke får noen alvorlige bivirkninger av medisinene. Blant annet vil man sjekke leverfunksjonen din. Hvis den blir dårligere er det viktig å holde seg unna alkohol. Du kan lese litt om behandlingen her, i Norge kalles det for PEP-behandling. 

Det er også viktig at du tester deg for andre smittsomme infeksjoner som klamydia og gonorè. Disse vil være veldig sikre etter 2 uker. HIV-testen er ikke sikker før det har gått 3 måneder. Det er en veldig liten risiko for å bli smittet selv om man har sex med en som er infisert, særlig ved vaginalt samleie. Det er allikevel fint at du er forsiktig, og at du bruker kondom til vanlig. 

Hilsen Legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om hiv og aids

To jenter har på seg rød sløyfe - hiv/aids-sløyfe (colourbox.com)

Her kan du lese om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, hvordan du kan beskytte deg mot smitte og hva du kan gjøre om du har utsatt deg for smitte eller allerede er smittet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex