Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor får jeg ereksjon så ofte og må jeg vente til jeg blir 16 med å ha sex?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er en gutt på 14 år som har et "problem". Jeg tenker alt for ofte på sex, og får ofte ereksjon, både på skolen, trening, hjemme! I blandt så er det flaut når man driver med idrett som innebærer bruk av tettsittende klær(tights). Syns nesten det er et problem til tider, og jeg er fortsatt jomfru! Men ser en jente men hun er litt eldre enn meg, 16 år men hun sier at vi ikke kan ha sex før jeg blir 16! Må jeg vente så lenge??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Å være kåt og få hyppige ereksjoner er helt normalt og naturlig når man er i puberteten/ tenårene. Det er et sunnhetstegn at man føler seg kåt. Mennesker er laget med en seksuell lyst slik at det er meningen å føle seg seksuelt tiltrukket av andre, og det er meningen at gutter skal få ereksjon når de blir kåte.

Det du beskriver er altså vanlig for unge gutter. Når en er i puberteten er kroppen i ferd med å bli voksen og hormonene er ikke helt normalisert og stabilisert. Derfor kan det komme "blaff" av seksuell lyst i situasjoner der det ikke er ønsket. Det at du ofte blir kåt er egentlig bare bra og et tegn på at kroppen din fungerer som den skal.

Det er heller ikke uvanlig å oppleve å få ereksjon i situasjoner der en ikke tenker på som seksuelt opphissende. Dette er kroppen som automatisk tester ut at mekanismene fungerer, og på denne måten forsikrer seg om at alt er i orden. Det er nok flere gutter i klassen din som opplever det samme som deg. 

Det er ikke så mye du kan gjøre for å hindre at det skjer, men du kan i alle fall forsøke å ikke la det bli et problem for deg. Siden du ofte blir kåt, kan du forsøke å finne ut hvordan du kan benytte det til noe mer positivt for deg selv i stedet for at det skal føles plagsomt. Det er ulike måter å frigjøre seksuell lyst på, og du må finne din måte som fungerer best for deg.

En effektiv måte for de fleste, er å ha sex med seg selv - onanere (når det passer seg slik). Du kan benytte sjansen til å bli kjent med hele kroppen din og hvordan den fungerer seksuelt - ikke bare kjønnsorganet. Du vil sannsynligvis finne punkter på kroppen, områder og/eller metoder du ennå ikke har oppdaget. Du kan også forsøke å finne andre måter å tilfredsstille deg på. Kanskje du kan finne noen hjelpemidler eller andre metoder som kan gjøre onanering spennende på en annen måte enn det du eventuelt har gjort fram til nå?

Du skal i alle fall ikke bekymre seg for at det er noe galt med deg - du høres ut som en helt normal og sunn gutt. 

Når det gjelder å ha sex med jenta på 16 år, så er det bar at hun sier det hun gjør. Det kan godt være at hun har lyst på sex med deg også, men siden hun er over den seksuelle lavalderen, og du er under, er det fint at hun tar ansvar.

Jeg regner med at du med sex mener samleie? Samleie er et stort steg ut i seksualiteten og før man har samleie med noen, er det viktig å kjenne og være trygg på seg selv og kroppen sin. Onani er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Kroppen bør være utviklet, men like viktig som å være fysisk utviklet, er å være mentalt eller tankemessig moden. Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at man er klar på egne grenser, at man er trygg som person, at man har god selvfølelse. Når man er 14 år, kan man godt føle seg veldig moden og klar for samleie, men i ettertid så skjønner mange av de som debuterte så tidlig, at de ikke nødvendigvis var det. 

Bruke tiden og kåtheten til å utforske deg selv, bli trygg på deg selv og kjent med kroppen din - da har du er mye bedre utgangspunkt den dagen du skal ha sex og samleie med en annen person. 

Håper svaret er til hjelp for deg.

Hilsen Sexologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex