Hopp til hovedinnholdet

Småblødninger. Gestagenpille.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei 15 år gammel jente og går på pillen Desogestrel Orilfarm 75 mikrogram som skal være tilsvarende cerazette. Legen sier at dette er minipillen, men etter det jeg har lest så heter den eneste minipillen conludag? Jeg går først og fremst på desogestrel for å bli kvitt menstruasjonen, men har masse småblødninger hele tiden, eller, er mer som slutten av menstruasjonen da blødningene bytter farge liksom.. Hvor lenge varer dette? Det er veldig kjipt å ha småblødninger hele tiden liksom.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har rett i det du skriver. Minipille er ikke det samme som gestagenpille.

Gestagen p-piller, ofte omtalt som gestagenpiller, inneholder kjønnshormonet gestagen og virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme gjennom åpningen til livmoren, og dermed vil ikke eggcellen bli befruktet. Hormonet hindrer også eggløsning.

Minipille inneholder hormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet gjør at sædceller ikke klarer å komme inn i livmoren, og dermed ikke klarer å befrukte eggcellen. Det finnes en type på markedet og denne heter Conludag.

Minipiller skal tas til samme tidspunkt hver dag og uten pause. Mange forveksler minipiller med gestagen p-pillen Cerazette. De er veldig like, men Conludag må tas mer nøyaktig for at den skal være sikker og vil ikke hindre eggløsning slik gestagen p-pillen gjør. Desogestrel Orilfarm 75 mikrogram er et godt valg av p-pille. Den er sikker og har lite bivirkninger.

Flere jenter får sånt blødningsmønster som du beskriver ved bruk av gestagenpillen. Mange får begrenset eller ingen blødninger, mens andre får uregelmessige småblødninger eller normale blødninger. Du er beskyttet mot graviditet uansett hvordan blødningsmønsteret er. Gestagenpillen beskytter like godt mot graviditet uansett om man får blødninger eller ikke. Det er heller ikke farlig for kroppen om man ikke har blødninger eller hvis man har uregelmessige blødninger.

En sjelden gang kan småblødninger komme av en annen grunn. Hvis du har hatt samleie uten kondom er det viktig å sjekke seg for seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia.

Blødningene kan gå over etter ca 3 måneder. Men hvis blødningene fortsetter sånn som nå kan du vurdere om du vil ytte til et annet p-pillemerke, med mer hormoner i. Snakk eventuelt med noen som jobber ved helsestasjon for ungdom om dette.

Se også vedlagt artikkel om praktiske tips om hormonell prevensjon.

 

Lykke til videre.  

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Praktiske tips om hormonell prevensjon

P-piller (colourbox.com)

Lurere du på når du er sikker etter oppstart med prevensjon, når det har gått for lenge mellom to p-piller, hvordan utsette mens eller noe annet. Du finner svar på det og mye annet i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Prevensjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om prevensjon