Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min klarer ikke å holde seg hard - hva kan vi gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Har vært sammen med kjæresten i noen måneder og alt går bra, bortsett fra sexen. Når vi er intime, sliter han med å holde på ereksjonen, og halvparten av tida ender det i skuffelse. Når han klarer å holde seg hard lenge nok til å penetrere meg, må han enten stoppe ofte for å unngå å komme, eller så blir han slapp i meg. Ingen av delene gir meg særlig nytelse. Han initierer aldri til sex, og jeg vet han syns det er vondt at han ikke får det til, så jeg prøver å være positiv og sier ikke noe om det. Som det er nå, føler jeg at jeg gjør all jobben for å få det til, mens han er den eneste som får noe ut av det. Suger han flere runder for å få det til, så sex skjer når han er klar, ikke nødvendigvis når jeg er det. Tror det er psykisk, siden han ikke har problemer alene. Er redd for å ta det opp, fordi jeg vet det kan gjøre det verre. Hva kan vi gjøre? Trodde det kom til å bedre seg, men har ikke skjedd. Vil egentlig at han skal be om hjelp fra lege eller noe, men tør ikke si noe.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det du forteller er det mange menn som opplever. Det handler nok mest sannsynlig om at han kanskje var nervøs, ikke i form eller stresset første gangen dette skjedde, og mistet ereksjonen på grunn av det. Og noen ganger skal det ikke mer til før han kan utvikle litt prestasjonsangst. Når en mann plutselig mister ereksjon under samleie, medfører det en følelse av ikke å ha kontroll over kroppen sin og at kroppen svikter han. Ereksjon er for mange det ultimate svar på deres manndom, og når den plutselig svikter, kan det fort bli et problem; han blir veldig obs på at ereksjonen ikke kommer eller kan forsvinne, og da begynner han å stresse for at det ikke skal skje igjen - Han vil jo ikke svikte i det avgjørende øyeblikk! Det gjør at stresshormoner tar over styringen og de er hemmende for ereksjonen. Så i isteden for å la kåtheten styre og være i følelsene sine, begynner han å tenke, blir redd for å svikte igjen, begynner å stresse - med det resultatet at ereksjonen forsvinner eller uteblir.    

De aller fleste menn opplever dette en eller flere ganger i løpet av livet og ofte skjer det bare noen ganger over en kort periode, for så å gå seg til av seg selv. Første gangen det skjer er nok den mest "skremmende" og uforståelige for dem som opplever det. Om problemet vedvarer, er det viktig å forsøke å komme ut av den onde sirkelen. Det viktigste er å ikke stresse for mye med det. Det er i alle fall veldig viktig at du ikke "maser" på han. La det være opp til han å ta initiativ til når neste samleie skal skje, så vil han kanskje føle mindre press? Prøv heller å kjenne etter/ ha fokus på hvor deilig det er når dere "bare" koser sammen. Mange overser og undervurdere hvor viktig nærhet og intimitet er for parforholdet, og oppdager at de kan klare lange perioder uten samleie om de klarer å bevare nærhet, flørt og intimitet i forhold til partner.

Etterhvert som han klarer å slappe mer av så vil dette gå seg til. Om ikke det skjer og problemet blir altoverskyggende, kan det være en ide at dere snakker med en fagperson som kan hjelpe dere videre. Om du/dere ønsker å komme i kontakt med en sexolog, finner du en oversikt her. De fleste trenger ikke henvisning. Alternativt kan han snakke med fastlegen sin. 

Håper dette er til hjelp.

Hilsen Sexologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når sexlivet blir vanskelig

Par i senga (colourbox.com)

Dere er verdens beste par, alt er bare lykke. Men en dag begynner noe å skurre – sexlivet fungerer ikke som før. Hva skjer?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex