Hopp til hovedinnholdet

er det ulovlig å ha sex om begge vil

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 14 år. Jeg har en kjæreste på 16 år og vi har vært sammen lenge nå. Er det ulovlig å ha sex med han hvis vi begge er enige. Har ikke lyst å vente lenger nå med å miste jomfrudommen min.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!
Det er fint at du skriver til ung.no om dette!
Du sier at du og kjæresten din har vært sammen lenge og da er det også forståelig at dere ønsker å ha sex med hverandre.
Så sier norsk lov noe om dette også som det er viktig å ha med seg.
Dersom du er under den seksuelle lavalder ( 16 år) og den du skal ha sex med er over 16 år, kan han bli straffet for det dersom noen anmelder han for det, (f.eks foreldrene dine)selv om dere begge to er enige om det. Dette er bestemmelser ut straffeloven.

Loven sier  også at straff for seksuell omgang kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene både må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt.

 Når man ser på aldersforskjellen må også modenheten til de som har sex vurderes. Hvis for eksempel den yngste parten er veldig moden for alderen, vil en større aldersforskjell kunne godtas. Så som du ser er det mange momenter som kommer inn.

Det som også er viktig er om du selv kjenner deg klar for  og moden nok for å ha sex nå og at du ikke føler deg presset av kjæresten din til å ha sex.

Jeg legger ved en artikkel du kan ha nytte av å lese!

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex