Hopp til hovedinnholdet

Eg har lyst på sexuelt samleie, men eg har ikkje komt skikkelig i puperteten enda. Har eg sein pupertert?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Eg har lyst på sexuelt samleie, men eg har ikkje komt skikkelig i puperteten enda. Har eg sein pupertert? Føler alle får det før meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg tenker at du allerede har kommet i puberteten siden du er opptatt av seg og samleie :-) Det er helt normalt å få seksuelle følelser når man kommer i puberteten. Selv om du har lyst på samleie betyr ikke det nødvendigvis at du er klar for det ennå. 

Før du kan dele og ha god seksualitet med en annen person, må du kjenne og være trygg på kroppen din. Det innebærer å ha en god egenseksualitet, - at du onanerer/fingrer og vet hva du liker av seksuelle stimuli.

 

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt: hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

 

Like viktig som å være fysisk utviklet, er å være mentalt eller tankemessig moden. Det er viktig å tenke gjennom hva du vil og ikke vil gjøre, med andre ord; at du er klar på egne grenser, at du er trygg som person og at du har god selvfølelse. Er du klar på hvilke grenser du har og føler du deg trygg på deg selv? Det er viktig å ikke la deg presse til noe du ikke vil. Du kan si nei når du vil. Du bestemmer selv over kroppen din.

 

Når det fysiske og mentale er på plass og du har funnet en du er trygg på, at det er tillit og nærhet mellom dere, kan dere begynne utforskningen av seksualiteten med hverandre.

 

Når det gjelder pubertet, er det veldig individuelt når de forskjellige tingene skjer for den enkelte. 

Puberteten kommer i gang ved hjelp av hormoner som er signalstoffer som gir beskjed og setter i gang prosesser i bestemte deler av kroppen. Det er ikke noe spesielt pubertetstegn som kommer først, det er forskjellig fra gutt til gutt.

Mange merker svetting som første tegn. En svetter mest i armhulen, men også nedentil og på føttene. 

At man vokser i høyden er et tydelig pubertetstegn for både gutter og jenter. Hos guttene er hormonene med på å gjøre at muskulaturen blir kraftigere, og i tillegg får de bredere skuldre. 

Uren hud er også noe som følger med pubertetsalderen. Hormonene gjør slik at det dannes ekstra mye talg i kjertlene i huden. 

Hårvekst nedentil, i armhulene, på armer og legger hører også puberteten til. Guttene får i tillegg dun på overleppa og på haka, som senere blir til bart og skjegg, og hår på brystet kommer etter hvert. 

Stemmeskiftet skjer hos guttene fordi stemmebåndene blir lengre og tykkere. Dessuten vokser strupehodet på halsen. Stemmen kan lett briste i forbindelse med stemmeskifte. 

Guttenes penis og pung blir større, og testiklene som ligger i pungen begynner å produsere sædceller. Sædutløsning kan komme om natten når gutten sover, og da kaller vi det gjerne for «våte drømmer». 

 

Lykke til videre i puberteten!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet