Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre for å få tilliten til mamma?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og kjæresten min har vært sammen i 2,5 år. Jeg er 17 og han fyller snart 18. Vi har et avstandsforhold, noe som gjør at vi ikke ser hverandre så ofte. Vi har hatt sex tidligere, men siden moren min ikke stoler på meg (selv om hun sier at hun gjør det), så har det vært veldig problematisk og faktisk ha kjæresten min på besøk, og spesielt det at jeg skal få lov til å dra til ham. Moren min vet ikke at jeg er seksuelt aktiv, og jeg har problemer med å snakke med henne, fordi hun dømmer og stenger meg ute ved å si at jeg ikke får lov. I tillegg nevner hun alltid at jeg "vet reglene" for når vi er sammen. Derfor føler jeg ikke har lov å ha kjæreste, og at alle andre får lov unntatt meg. Og alle har dessuten mulighet til å snakke med moren sin. Hva skal jeg gjøre for å få tilliten hennes? Jeg har ikke gjort noe spesielt for å miste den, og jeg gjør ikke noe galt, men jeg klarer ikke å snakke med henne fordi hun ikke vil snakke med meg. Hva gjør jeg? Hilsen fortvilet jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår godt at du er frustrert over kommunikasjonen mellom deg og mamma. Det høres vondt ut å ikke oppleve å få tilliten hennes, enda du ikke har gjort noe som skulle tilsi at du ikke fortjener den.

Du er 17 år, og dermed over den seksuelle lavalder. Du har lov til å ha sex med kjæresten din, og du bestemmer over din egen kropp. Mamma kan ikke bestemme at du ikke får lov til det. Dette kan du lese mer om i denne artikkelen om seksuell lavalder. Samtidig er det ifølge barneloven, mamma sin plikt og rett til å forsørge og oppdra deg til du er 18 år. Hun kan for eksempel nekte deg å reise til kjæresten din eller til å ta imot besøk fra han hjemme i huset deres, hvis hun mener det er skadelig for deg å være sammen med han. Men da bør det være gode grunner til dette. Det er ikke nok at hun mener man bør vente med sex til man er 18 år. Det står nemlig også i barneloven at foreldre plikter å lytte til sine barn og deres behov, og at jo eldre de blir jo mer skal de tas hensyn til. Og du er 17 år! Din mening er svært avgjørende! Hvem du vil være sammen med og hvordan du forholder deg til sex, tenker jeg er ditt anliggende.

Du spør hvordan du kan få mer tillit hos mamma. Jeg syns du skal snakke med henne om din opplevelse av situasjonen dere står i. Fortell mamma at det er viktig for deg at du og hun har et godt forhold. Og slik det er nå opplever du det ikke slik, du opplever at tilliten er borte. Si til mamma at dette sårer deg og at du føler det ikke er fortjent. Fortell henne hva du egentlig ønsker, nemlig at dere to skal kunne ha et godt forhold preget av åpenhet. Si at du savner at dere to kan prate. Hvis mamma får høre at dette er noe du ønsker deg, kanskje hun blir overrasket? Kanskje hun tror at du ikke vil snakke med henne og at det er derfor hun har holdt seg unna? Mange ganger er slike forhold som har gått "i lås" preget av misforståelser og uvitenhet om hva den andre egentlig tenker. 

Spør også mamma hva det er som gjør at hun ikke stoler på deg, og på det kjæresteforholdet du har. Er det noe hun er usikker på, er det noe du kan gjøre for å minske denne usikkerheten? Kanskje trenger hun å bli mer kjent med kjæresten din, for å sikre seg at han vil deg vel? Kanskje må dere snakke om dine og hennes holdninger til sex? Dersom du stiller deg åpen og er klar for å snakke om det som er vanskelig uten å kjefte på eller kritisere mamma, kan det bli en fin prat tror jeg. Men da må du være klar for å høre på mamma helt ut, selv om du kanskje er uenig med henne. Etter en slik prat kan dere kanskje finne en løsning som begge kan leve med. 

Jeg håper dette var til hjelp. Jeg legger også ved noen artikler som jeg tror du vil ha nytte av å lese! Lykke til med praten. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg har en venn som har veldig strenge foreldre

Mor og datter krangler (colourbox.com)

Jeg har ei venninne på 15 år med veldig strenge foreldre. Hun vill ikke snakke om det med så mange så jeg er glad for at hun snakker med meg om dette.

Les mer

Når er det OK å overnatte hos kjæresten?

To tannbørstrer og tannkrem (colourbox.com)

Mange ønsker å sove over hos kjæresten sin. Det er en deilig tanke å kunne krype tett inntil kjæresten om kvelden og få lov til å bli der hele natten. Foreldre kan sette en stopper for den drømmen, ofte fordi de syns det er for tidlig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex