Hopp til hovedinnholdet

Jeg og kjæresten min har sex, vi er 13 og 14. Er det greit at vi gjør det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år og har en kjæreste på 14. Vi har sex. Jeg lurte på om det er greit at vi fortsetter med dette når han fyller 16, selvom jeg enda er 15. Ettersom vi allerede har gjort det lovelig, blir det sett på som ulovelig når vi er i den alderen?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg må for det første si at selv om dere begge er under den kriminelle lavalderen (15 år), og ingen av dere kan straffes for handlingene, så er det likevel straffbart å ha sex med et barn under 16 år.

Loven veldig klar og tydelig på hvor grensen går for når det er lov til å ha sex og med hvem. Det er satt en nedre aldersgrense på 16 år.

Det er flere viktige grunner til at loven er så tydelig her. Aldersgrensen er satt fordi man mener at barn under 16 år ikke er fysisk og psykisk klare for å ta beslutningen om de vil eller ikke vil ha sex, og at de ikke er gamle nok til å vurdere de eventuelle konsekvensene av å ha sex. Samtidig kan barn under 16 år som har kjærester som er eldre enn dem selv, oppleve et press for å ha sex med kjæresten fordi de er redd for at kjæresten vil slå opp med dem om de velger å ikke ha sex med dem. Imidlertid er det også flere momenter som kan ha noe å si for hvor alvorlig handlingen blir vurdert til å være. Du kan lese mer om dette i linken jeg har lagt ved i svaret mitt til deg.

I følge loven, er det slik at kjæresten din i utgangspunktet kan straffet med fengsel for seksuell omgang med barn under 16 år hvis han har sex med deg, etter at han har fylt 15 år. Dette følger av straffeloven § 302.

Imidlertid fremgår det av straffeloven §308 at det er mulighet for at straffen kan bortfalle, dersom de som har hatt seksuell omgang, er omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling. Her må det foretas en konkret vurdering i det enkelte tilfelle. I utgangspunktet er dere omtrent jevnbyrdige.

Jeg anbefaler deg også å ta en titt på linkene jeg har lagt med, hvor du også finner en del informasjon som kan være til nytte for deg.

 




Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex