Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan jeg ta en testing av SOI, seksuelt overførbare infeksjoner

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på hvordan man tester seg for seksuelt overførbare sykdommer og hvilken man bør teste seg for. Jeg vet at man kan gå til helsestasjon for ungdom men har aldri gått der før og vet ikke helt hvordan det funker, hva spør man om og hvem spør man? Synes det er veldig ubehagelig å gå til sånne steder og er veldig redd for om det er noe som gjør vondt.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du kontakter Ung.no. Du har mulighet til å teste deg for SOI hos helsesøster på skolen. De fleste helsesøstre i videregående har utstyr til det. Velger du helsestasjon for ungdom har de fleste innkomst skjemaer. Der skriver du hva du heter , fødselsdato, telefon, adresse og hvorfor du er på helsestasjon. Du sitter på et venterom som hos legen, blir ropt opp og får snakke med en som kan det du trenger hjelp til. Hvilke prøver du bør ta er avhengig av hvor i verden du kan ha blitt smittet. Er det norske, skandinaviske seksualpartnere du har hatt  er chlamydia og mykoplasma de vanligste sykdommene. Ha du hatt ubeskyttet sex i utlandet, kjente feriesteder i Europa eller andre fjerntliggende strøk kan det være behov for utvidede prøver som HIV; Hepatitt, Gonore og Syfilis. Å ta chlamydia og mycoplasma prøve gjør du selv. Det er en bomulls pinne du tar opp i skjeden og etterpå setter ned i et reagensrør. Noen bruker urin. Har ikke hørt det gjør vondt.

Har lagt ved en artikkel om ulike sykdommer. Lykke til  

Vennlig  hilsen helsesøst

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex