Hopp til hovedinnholdet

Vi ønsker å ha sex, men vet ikke hvordan vi skal få vært alene...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og kjæresten min har tenkt på sex en stund. vi er like gamle og har vært sammen en stund nå. Ingen av oss har hatt sex før. Problemet er at vi får aldri være alene. Jeg har en bror som holder på med data og alltid er hjemme. Kjæresten min har en mor som er hjemmeværende og en bror som ofte er hjemme også. Om vi en gang får huset for oss selv så er det helt tilfeldig og bare i en kort periode. Vi føler heller ikke at vi kan planlegge en bestemt dag, da vi føler begge at det vil legge litt press på oss. Har du noen forslag til hva vi kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skiver til ung.no!
 

Er det slik at det alltid er noen hjemme hos dere så blir det vanskelig med seksuell aktivitet. Jeg tenker at dere må være kreative og finne andre steder dere kan være. Nå når det blir sommer så kan dere kanskje finne noen uforstyrrede steder ute der dere kan være sammen, for eksempel i skogen, på fjellet eller ved sjøen.

Et annet alternativ kan være å spørre en god venn eller venninne som kanskje er mer alene hjemme enn dere om dere kan låne et rom der.

Finner dere et egnet sted og det åpner seg en mulighet så håper jeg dere har ordnet med prevensjon. Dere kan bruke kondom eller så kan du begynne med fast prevensjon. Dette kan for eksempel være p-piller eller p-stav. Du kan få informasjon og resept på Helsastasjon for ungdom eller hos fastlegen. 

De fleste helsestasjoner har kveldsåpent noen dager i uka. Der kan du snakke med både helsesøster og lege. De fleste har et system med kølappordning, så det er bare å møte opp og stille seg i kø. Det er gratis på helsestasjonen.

Ved å gå inn på Helsenorge kan du finne ut hvem som er fastlegen din, samt adresse og telefonnummeret til legens kontor. Du trenger fødselsnummeret ditt (11 siffer), og pålogging med MinID (et kort med pinkoder du har fått i posten) eller BankID hvis du har dette, eller du kan ringe Fastlegetelefonen på 800 43 573. Du kan også her bytte fastlege hvis du ønsker det.

For å bestille en time hos fastlegen, må du ringe legekontoret. Hvis det er et alvorlig medisinsk problem som ikke kan vente, har du krav på en legevurdering umiddelbart. Hvis problemet kan vente, får du en ordinær time med noe ventetid. Du trenger ikke fortelle hva problemet dreier seg om på telefon, men det kan være en fordel hvis problemet er alvorlig og du ønsker en rask time. 

Du kan også sjekke ut denne nettsiden for mer informasjon.sexogsamfunn.no/sex/

Håper svaret var til hjelp for deg

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex og nytelse

Par (colourbox.com)

Mange gruer seg for å ha sex med en annen, enten det er for første gang eller første gang med ny partner. Usikkerhet og bekymringer kan legge en demper på opplevelsen, og kanskje hindre deg i å ha sex. Hvordan ha sex til glede og nytelse?

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Prevensjonsvelger: finn rett prevensjon

Finn rett prevensjon på ung.no (colourbox.com)

Det er mange prevensjonsmetoder å velge mellom for deg som er jente, men hva vil være mest riktig for deg? Ung.no har laget en prevensjonsvelger som kan gjøre det lettere for deg å velge.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex