Hopp til hovedinnholdet

Begge har lyst til å ha sex, men er ikke sikkert på om det er rett, han er 17 år.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg liker en gutt kjempe godt, og vi har vært holdt på i snart 3 månder, både han og jeg har lyst til å ha sex, men jeg er ikke sikkert på om det er det rette.. han er 17 år.. Hjelp er desp

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er ikke lov at dere har seksualitet sammen. Det er fordi han er 17 år og du er under den seksuelle lavalder, som er 16 år. Det hans ansvar at dere ikke har seksualitet sammen. Dette er det svært viktig at han vet. Se den vedlagte artikkelen.
 
Det at du ikke er sikker, er kanskje et godt tegn på at det er bedre å vente? Det er en del ting man burde være klar over når det gjelder det å utforske seksualitet med en annen person.
 
Man må være på omtrent samme alder og modningsnivå, og det er ikke dere. 3 år er mye i den alderen dere er i nå. han er på videregående skole, er snart myndig og da etter loven en mann. Du går i 9.klassen og regnes som en ung ungdom.
 
Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt.
 
Kroppen burde være utviklet.
 
Hvis man skal utforske seksualitet sammen med en annen må man vite og forstå konsekvensene/hva som kan skje, hvis man gjør det. Dette innebærer blant annet dette med å ha sikker prevensjon og beskytte seg mot seksuelt overførbare infeksjoner/sykdommer.
 
Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er en selv som bestemmer over egen kropp.
 
Seksualiteten skal være positivt for begge. Hvis en eller begge ikke er klare for det, eller føler seg presset, kan det være en vond opplevelse.
 
I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres kjønn. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det er viktig å være tålmodig. 

Du kan snakke med helsesøster på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom om dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke til!

Hilsen helsesøster/sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex