Hopp til hovedinnholdet

Jeg dro til legen hos helsestasjonen for ungdom for noen måneder siden. Grunnen til dette var fordi jeg synes at kjedekransen/jomfruhinna mi tok for mye plass og var i veien. 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg dro til legen hos helsestasjonen for ungdom for noen måneder siden. Grunnen til dette var fordi jeg synes at kjedekransen/jomfruhinna mi tok for mye plass og var i veien. Dette mente jeg at kom til å bli et problem under samleie. Jeg kan såvidt fingre med to fingre og jeg kan såvidt bruke tampong (vanlig størrelse). En gang når jeg skulle bruke tampong og jeg skulle ta den ut som kom på en måte jomfruhinnen med på utsiden av tampongen, altså først ut av kjeden. Jomfruhinnen min var så sterk at den nesten delte tampongen i to. Dette var en skremmende opplevelse men jeg fikk den til slutt ut. Da jeg tro til legen, sa de at de ikke ville bruke noen form for verktøy/utstyr for å undersøke kjeden min fordi jeg var jomfru og hadde ikke hatt sex. Jeg har ikke hatt sex enda fordi jeg er bekymret for at penisen kommer til å være for stor. Jeg har prøvd med en agurk som jeg lagde litt tynere enn den vanligvis er, men dette gjorde vondt og den gikk ikke langt oppi. Hva skal jeg gjøre nå?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år
Takk for at du skriver til oss i ung.no
 
Dette med jomfruhinnen er ikke riktig slik som det tradisjonelt har vært skrevet og sagt at "den sprekker" ved første penetrerende samleie, og at man på den måten "mistet jomfrudommen". Jenter har en skjedekrans, som tidligere da ble kalt jomfruhinnen. Hvordan denne ser ut varierer hos alle jenter. Som regel er det en liten slimhinnefold like innenfor skjedeinngangen. Den er elastisk, og lar seg tøye til siden. Noen ganger er det en streng som deler av inngangen til skjeden. Det kan høres ut som du kanskje har det utifra din beskrivelse. Det at det gjør vondt å føre noe inn kan være fordi man ikke klarer å slappe ordentlig av. Det kan være derfor det gjorde vondt for deg å  føre inn agurken. 
Du sier at legen ikke ville bruke noen form for verktøy/utstyr for å undersøke skjeden min fordi du var jomfru og hadde ikke hatt sex. Det betyr at legen har gjort en vurdering ut fra det du har forklart og normalisert det du beskriver.
 
Du trenger ikke å bekymre deg. Skjedekransen lar seg tøye ved penetrering. Det er "bare" å vente til den rette dukker opp, bruke god tid og forsøke å slappe av. Jeg råder deg til å ikke bekymre deg mer med dette. Hvis det viser seg at dette ikke løser seg selv når du har fått deg partner og er seksuelt aktiv ville jeg tatt kontakt med Helsestasjon for ungdom igjen eller fastlegen din. 

Du vil finne mer forklaring om jomfruhinnen i artikkelen jeg har lagt ved. Jeg anbefaler deg å lese den.

Det at du selv prøver å føre noe inn i skjeden er bra. Men det krever litt "trening" før man finner ut av hva som fungerer best for en selv. I artikkelen om ABC for å oppnå orgasme vil du finne gode råd og tips til hvordan du skal gjøre det.

Håper dette var til hjelp for deg - lykke til.

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex