Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine vil ikke at jeg skal ha sex, kan ikke jeg bestemme selv?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 18 år, blir snart 19! Jeg har et problem, ikke så stort problem egentlig, hvis du vil kalle det ett problem. Jeg og kjæresten min har snakka om å ha sex, å begge vil men vi kan ikke gjøre det hos meg. Så jeg vil dra til han å bare få det unnagjort. Mamma og pappa er veldig usikker på om jeg kan dra til han, fordi de er redd for at jeg og kjæresten min skal ha sex, og at jeg skal bli gravid, og jeg sier til foreldrene mine at jeg og han IKKE skal ha sex, men jeg vil jo veldig gjerne ha det, Jeg synes jeg fortjener å bestemme selv. Eller hva synes dere? Hilsen meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18!

Takk for spørsmål.

Den eneste som kan bestemme om du skal ha sex med noen, det er du! Ingen kan tvinge deg til å ha sex med noen mot din vilje. Ingen kan heller bestemme at du ikke kan ha sex med noen.

Du forteller at du er 18 år. Da er du både over den seksuelle lavalder og myndig. Foreldrene dine kan godt mene at du ikke skal ha sex med noen, men det er uansett du som bestemmer det. 

Det du kan gjøre, er å beskytte deg mot å bli gravid og å bli smittet av en seksuelt overførbar infeksjon. For å få hjelp og veiledning, kan du snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom i kommunen din.

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen Sexologisk rådgiver

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex