Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med å komme og noen ganger "visner" den. Er jeg impotent?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er i startfasen av noe som kan bli et seriøst forhold, og da er sex en ting som er ganske aktuelt. Problemet mitt er at hode mitt er klar og jeg har veldig lyst, men penis holder ikke følge. Den kommer kjapt opp i kanskje 90% stiv, men der stopper den. Vi har langt forspill og hun er rålekker, men hardere blir den skjeldent. Jeg sliter med å komme og noen ganger "visner" den helt bort. Er jeg impotent?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Hvis du våkner med stiv penis de fleste morgener, og at du kan onanere til orgasme alene, er du ikke impotent. 
 
Det er vanlig at unge menn kan streve med å få til samleie. Kanskje er man stresset eller at man føler at man må prestere, såkalt prestasjonsangst. Hvis man har såkalt prestasjonsangst eller opplever stress sitter det i hodet og ikke i penis. Problemet er tankene som forstyrrer den seksuelle tenningen. Tankene blokkerer lystsignalene som går fra hjerne til penis. Da stopper tenningen og ereksjonen avtar, og/eller man får ikke orgasme/sædavgang.
 
Det er altså om å opprettholde seksuell tenning. Noen gjør dette ved å tenke på det de fantaserer om når de onanerer. Andre opprettholder den seksuelle tenningen ved å la seg visuelt og emosjonelt stimulere av partneren, med fokus på det de finner sexy. Mange tenner på at partneren er kåt. Det gir selvbekreftelse.
 
Neste gang kan du kanskje si noe om dette på forhånd. Da er det åpent mellom dere, og du vet at du slipper å prestere eller stresse med dette.
 
Kanskje kan du "gi henne orgasme" ved stimuli av ytre klitoris, eller stimuli inne i skjeden. Hun er ferdig da, og så kan det være din tur. Det at det står anførselstegn rundt; gi henne orgasme, er fordi jeg mener at enhver er ansvarlig for egne orgasmer, også når man har sex med en annen person. Ved gjensidig onani, hvis partneren ikke treffer ytre klitoris, eller holder for slapt rundt penis eller andre ting, er det opp til den andre å si noe om dette, slik at en får mulighet til å få orgasme.
 
Hvis du fortsetter å streve kan du snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen som kan skrive ut en PDF5 hemmer, Cialis. Mange har god effekt av en lav dose, 2,5 mg, daglig, enten man skal ha seksualitet eller ikke. Da vet gutten at han får stiv penis når han blir seksuelt tent og at ha får orgasme/sædutløsning. Når selvtilliten er på plass, kan man gradvis redusere medikamentet til annen hver dag, hver tredje dag etc.  
 
Hvis du ikke har stiv penis om morgenen og du ikke klarer å onanere til orgasme alene, må du snakke med lege på helsestasjon for ungdom eller fastlegen din. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg lykke, lykke til!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex