Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en kjæreste på 16 og er 14 selv, vi har nå vært sammen i et halvt år. Vi har snakka my om sex og sånt. Så spørsmålene mine blir: trenger jeg å være for redd for å være for trang eller er det stor sjangs for det?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en kjæreste på 16 og er 14 selv, vi har nå vært sammen i et halvt år. Vi har snakka my om sex og sånt. Jeg veit jeg er litt for ung, men jeg føler meg veldig klar og har lyst. Men jeg er veldig redd for at jeg er for trang, er det noe jeg burde være redd for? Også lurte jeg på om det går ann å skjekke på en måte om jomfruhinda er sprekt? Jeg holder aktivt på med hest og rir masse. Har hørt at jomfruhinna kan sprekkes av det. Så spm mine blir: trenger jeg å cære for redd for å være for trang eller er det stor sjangs for det? Og er det no måte å sjekke om jomfuhinda er sprekt på? Tusen takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Takk for at du skriver til oss i ung.no

Du forteller at du har kjæreste og er snart klar for å ha sex. Det er fint at dere har snakket om dette og er enige om at dere har lyst til å gjøre dette sammen. Da har dere et godt utgangspunkt for at det skal bli en god opplevelse for begge to. 

Du spør om du trenger å være redd for at du er for trang? 

Det tenker jeg at du ikke skal engste deg for. Skjeden er et elastisk organ som utvides når du blir opphisset og kåt, og vil tilpasse seg størrelsen på det som føres inn. Det er mange muskler i underlivet som kan være stramme om du er engstelig og spenner deg, og dermed gjøre det vanskelig å penetrere. En avslappet, trygg situasjon og god tid gir de beste forutsetningene for at det første samleiet skal bli den gode opplevelsen du ønsker deg. Derfor er det fint at du og kjæresten din kjenner hverandre så godt. 

Du lurer også på om det er noen måte å undersøke om jomfruhinnen er "sprengt" på?

Jomfruhinnen eller skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Medisinske studier har vist at det ikke finnes en hinne/membran og uttrykket "å miste jomfruhinna" gir derfor ingen mening. Det er myter og misoppfatninger som har ført til begrepet. Derfor er det god sannsynlighet for at du ikke vil merke om denne er "forsvunnet" eller ikke. 

Ps. Husk at hvis du har sex kan du også bli gravid. Det er derfor viktig at du beskytter deg. Enten ved å bruke kondom eller annen prevensjon. Du kan få mer informasjon pm det hos helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom

Håper dette var svar på spørsmålene dine. Jeg ønsker deg og kjæresten din lykke til. Har lagt ved noen artikler som du kan lese.  

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Prevensjonsmetoder - en oversikt

Par i senga (colourbox.com)

Det finnes flere ulike prevensjonsmetoder og det kan være vanskelig å velge blant dem. I denne oversikten finner du informasjon de aktuelle metodene som finnes i dag.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex