Hopp til hovedinnholdet

Hva kan utslettet på kjønnsleppene være?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har vært seksuell aktiv, men er nå nesten et år siden. Jeg har aldri hatt noen kjønnssykdommer eller noe slikt, har testet meg. Men for et par dager siden la jeg merke til 2 bitte små prikker ytterst på den ene kjønnsleppen. De klødde litt den første dagen. Men nå 3 dager senere er de hudfarget ingen og nesten helt borte. Hva tror du dette kan være for noe? Utslett? Talg? Hårsekker? Sår etter barbering? Eller høres det ut som herpes?det var ikke noe væske i dem, og jeg har bare hatt noe lignende en gang før. Burde jeg være uenig?kan jeg ha sex og kline med typen, eller burde jeg unngå dette? Hva tror du det kan være?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no.

Det kan være mange årsaker til dine prikker på kjønnsleppen, og du har også selv listet opp noen mulige årsaker. Men det er vanskelig å stille noen diagnose uten at du undersøkes.

Hvis det går over av seg selv inne noen dager, er det mest sannsynlig noe som ikke trenger noen form for behandling. Men om det forverres, eller ikke blir bedre, vil jeg anbefale deg å kontakte fastlegen din for å få en undersøkelse.

Du bør vente med å ha sex om dette gir plager, ellers vil jeg anbefale bruk av kondom til du har fått avklart hva som kan være årsaken.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex