Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vet jeg at jeg er klar til sex? Og blør man mye når jomfruhinna sprekker og gjør det vondt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Gutten jeg er forelsket i er forelsket i meg tilbake. Vi har kjent hverandre i 10-11år og var på en ferie ilag nå nylig. Der var vi litt "friends with benefits" på en måte... vi klina og han tok på puppene og rompa mi og sånt. Han sa også at visst jeg hadde sagt ja så hadde han pult meg med en gang. Han sa han elsket meg og det sier han ennå<3 Jeg tror jeg elsker han tilbake eller jeg er ganske sikker på at jeg gjør det. Jeg har i hverfall sagt det til han<3 Han hadde sex når vi var 13år, og jeg ville egentlig ha det med han for å få første gangen overstått, men jeg var usikker på om jeg var god nokk for han og sånne ting så da gjorde vi det ikke. Jeg lurer på om det var et domt valg? Også lurer jeg på hvordan vet jeg hvordan en gutt liker underlivet mitt(i forhold til barbering og sånt)? Hvordan vet jeg at jeg er klar for sex? Blør man mye når jomfruhinna sprekker? Gjør det vondt når den sprekker? Hilsen en desperat jente som virkelig absolutt trenger mye hjelp og råd om gutter

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er godt og fint å være forelsket. Så fint at dere begge er forelsket i hverandre. Nå lurer du på når du vet at du er klar til å ha sex, og om han kommer til å like underlilvet ditt. Du lurer også på om det gjør vondtd første gang dere har sex sammen. 

Jeg tenker at det var riktig at du ventet når dere var på ferie sammen. Det er noen ting man burde være klar over for å kunne ha god sex med en annen person. Man må kjenne - og være trygg på kroppen sin. Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. 

Kroppen burde være utviklet, og det er også viktig at man føler seg moden og klar for det. Det er viktig å tenke gjennom hva man vil og ikke vil gjøre. Man burde vite om sine egne grenser og føle seg trygg. Føler du deg trygg på deg selv? Føler du deg klar? Det er viktig å ikke la seg presse til noe man ikke vil. Man kan si nei når man ikke vil. Det er du som bestemmer over din egen kropp.

I de fleste forhold starter man som regel med å holde hender, klemme og kysse. Etter hvert tar og føler man på hverandres kropper, først utenpå klærne, deretter innenfor. Når man kjenner seg klar for det kan man ta på hverandres intime soner. Før man kommer så langt kan det ha gått lang tid. Det høres ut som dere nettopp har startet sammen. Hva med å bli litt bedre kjent med han før dere har sex? Jo mer du kjenner han, jo mer naturlig vil det også være når dere har sex sammen.

Skjeden er et elastisk organ som utvides når man blir opphisset og kåt. Man har mye muskler i underlivet som kan være stramme hos unge jenter. Det er derfor viktig å være avslappet. Ofte er man litt stresset og kanskje litt redd når man skal ha samleie, noe som gjør at man strammer muskler i stedet for å klare å slappe av. Da kan det gjøre vondt. 

Dersom man tar seg godt tid og gjør det sammen med en person man er trygg på og er våt nok i skjeden, så vil det som regel gå bra.

Skjedekransen (kjent som «jomfruhinnen») er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne/membran som dekker skjedeåpningen og som «revner» ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Jenter har en slimhinnefold som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen begynner å blø, særlig hos jenter i og etter pubertet. Farge og utseende varierer fra jente til jente og vil også kunne endres med tid og alder.

Myter og misoppfatninger har gitt næring til begrepet «å miste jomfruhinnen». Om man har en oppfatning av at det finnes en hinne/membran som stenger åpningen inn til skjeden, vil en nærliggende tanke være at hinnen/membranen brytes ved penetrasjon for eksempel i forbindelse med sex. Det er ingen slik hinne så dette er helt feil.

Noen kan få en liten rift i skjedekransen ved samleie, fingring/onanering eller bruk av tampong og man kan da få en liten blødning. Ofte kommer denne blødingen ved første samleie fra slimhinnen i skjeden og ikke fra skjedekransen, og skyldes at man ikke er våt nok ved samleie eller strammer muskulaturen i skjeden for mye. Dette såret er ikke farlig og vil gro, men det er derfor viktig at man er avslappet, opphisset og våt nok før man har samleie.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Sex med en venn

Vennesex (colourbox.com)

Har du sex med en person du ikke kaller for kjæreste? Det er ikke uvanlig. Slike forhold bør også følge noen regler for å forhindre at en av dere blir såret. De viktigste kan du lese mer om nedenfor.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex