Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å ha sex når begge er under 16 år og har lyst, og burde jeg si noe til mamma?  

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ei jente på snart 14 år jeg og kjeresten min (14 snart 15) er veldig trygge på verandre og begge har lyst på sex. Problemet er at min mamma vil ikke at jeg skal være med min kjereste og derfor er vi kjerester i hemmelighet. Spm 1. Er det lov å ha sex når begge under 16 har lyst Spm 2. Burde jeg si noe til mamma evt hva

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til Ung.no.

Puberteten er en tid der det skjer mye både innvendig og utvendig med kroppen. Hormoner produseres og nye tanker og følelser dukker opp. Alt som omhandler sex er spennende og gjør at en ønsker å vite mer, samt få erfaring.

Det er flott at du og kjæresten din er trygge på hverandre, noe som er et godt utgangspunkt for å bli enda mer kjent med hverandres kropper, både utenpå og innenfor klærne.

Det er viktig å bruke god tid til å utforske hverandre, og det er mye en kan gjøre med hverandre uten å ha et samleie. Vær tålmodig og bruk tiden til å være forelsket og ikke hast med å ha samleie for raskt. 

For at et samleie skal være en god og positiv opplevelse for begge er det viktig å være moden nok for dette, samtidig som en er forberedt med prevensjon for å hindre å bli gravid.

Jeg kan forstå din mor som ikke ønsker at du skal ha kjæreste, og ofte er det vanskelig for en mamma å forstå at den lille jenta si begynner å bli tenåring og en ungdom. Hun er kanskje redd for at du plutselig skal bli gravid eller at du må ta abort i så ung alder.

Du er 13 år og har svært god tid til å ha sex. Gjennomsnittsalderen i Norge for jenter til å ha sitt første samleie er faktisk 16,8 år, og for gutter 18 år. Da kan du kanskje forstå at du er ganske ung for samleie. 

Det er derimot ikke straffbart å ha sex når en er under 16 år, men det må selvfølgelig være frivillig og begge må være rundt samme alder. 

Kanskje du og mor bør ha en god samtale rundt dette med å ha kjæreste, prevensjon og hvordan det er å være foreldre. 

Du kan også snakke med helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom om prevensjon, noe som er viktig før et har samleie.

Lykke til videre!

 

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Ingen aldersgrense på prevensjon

Kondomer (colourbox.com)

Det er ingen aldersgrense på verken hormonell prevensjon eller kondomer. Er du seksuelt aktiv, har du rett til trygg prevensjon. Men hva med foreldrene? Skal de informeres?

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex